To μουσικό παραμύθι, «΄Οταν Αρρώστησε ο Ήλιος» της Γωγώς Σούρλα, είναι ένα τρυφερό ανάγνωσμα που συνοδεύεται από ένα cd με απαγγελία και τραγούδια με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών ονομάτων του θεάτρου και της μουσικής.  Η εικονογράφηση έγινε από την Νατάσσα Ταπάκη και τη μουσική υπογράφουν οι έτερονίμισυ.

Στα τραγούδια συμμετέχουν οι: Γιάννης Ζουγανέλης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παντελής Θαλασσινός, Θοδωρής Μαραντίνης, Μαρίνα Δακανάλη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Παντελής Καναράκης, Μάνος Πυροβολάκης, Πάνος Μουζουράκης, Ματθίλδη Μαγγίρα, Αλεξάνδρα Ούστα, Νίκος Στρατάκης, Γιώργος Στρατάκης, Μελίνα Μακρή (Vegas), Zeraw (Vegas) και ο Αδάμαντας (Prof. Sinnerz).

Το παραμύθι  ξεκινάει τη μέρα που αρρώστησε ο ήλιος και δε βγήκε να φωτίσει το πρωί. Τότε όλα τα ζώα του δάσους μαζεύτηκαν σαστισμένα χωρίς να ξέρουν τι έχει συμβεί, μέχρι που ένα αστέρι ήρθε να ζητήσει τη βοήθειά τους. Εκεί αρχίζει η περιπέτεια. Θα καταφέρουν άραγε τα ζώα του δάσους να σώσουν τον ήλιο; Τι θα πρέπει να κάνουν για να σηκωθεί και να φωτίσει ξανά;

Η ιδέα αυτού του παραμυθιού ήρθε πρίν από πολλά χρόνια στη συγγραφέα, ένα βράδυ σαν όλα τ’ άλλα. Έμεινε στο συρτάρι για πολύ καιρό μέχρι που ήρθε η ώρα του να υλοποιηθεί κι έτσι μετά από δύο χρόνια έγινε θεατρικό έργο. Κι άρχισε πάλι να γράφει η συγγραφέας, μέχρι που συνάντησε τους «έτερονίμισυ» που έντυσαν με μελωδίες τις περιπέτειες των ζώων κι έτσι ολοκληρώθηκε τούτο το παραμύθι, με εικόνες και ήχους.

Το «Όταν αρρώστησε ο Ήλιος» είναι ένα παραμύθι διαχρονικό, αλλά και πολύ επίκαιρο μέσα από τον τρόπο που διαχειρίζεται τις καταστάσεις και τους ήρωες η συγγραφέας. Το παραμύθι μιλάει για την αθωότητα, τη φιλία, την αποδοχή, την διαφορετικότητα, τη συγχώρεση, την αγάπη, αλλά και την αλληλεγγύη.  Για όλες εκείνες τις αξίες που χρειάζεται ως εφόδιο κάθε παιδί αλλά και κάθε άνθρωπος. Αξίες που συχνά ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε μπροστά.

Credits

Αφιερωμένο στην οικογένειά μου & τους συμφοιτητές μου

Μουσική: έτερονίμισυ

Εικονογράφηση: Νατάσσα Ταπάκη

Επιμέλεια κειμένου: Ξενοφών Μονίαρος

Γραφιστική επιμέλεια: louder than horn

Μαντολίνο, λύρα, λαούτο, ούτι, φλογέρα: Πάρις Περυσινάκης

Κρουστά: Κωστής Καλατζής

Ακορντεόν: Αγγέλικα Παπανικολάου

Μπάσο: Χρήστος Τζελεπόπουλος

Πιάνο, πλήκτρα: Θανάσης Καλουτζής

Κιθάρες: Κώστας Ανετάκης

Ηλεκτρική κιθάρα: Ξάνθος Λαδάς (Μαύρα σύννεφα) & Πάνος Τούντας (Το τραγούδι του Ισίδωρου)

Μουσικό πριόνι: Γιώργος Λεονταρίδης

Μαύρα σύννεφα: Δήμητρα Νάσσου, Χριστίνα & Ειρήνη Κλημογιάννη, Κωνσταντίνα & Σοφία Αναστασίου

Φωνητικά: Φίλιππος Ν. Μπάρλας, Νίκος & Μαρκέλλα Καραβυράκη, Γιάννης Συράγας, Φωκάς Μουρτζάκης

Ευχαριστούμε τη Minos EMI για την παραχώρηση των Πάνου Μουζουράκη & Θοδωρή Μαραντίνη και την Cobalt Music για την παραχώρηση της Μελίνας Μακρή & Zeraw (Vegas).

Επίσης ευχαριστούμε τους: Ελένη Πριοβόλου, Πατρίτσια Καλαφατά, Ευάγγελο Ορφανό, Φίλιππο Ν. Μπάρλα, Άγγελο Ραφαήλ, Βικτώρια Σούρλα, Μαρίλια Πιτσιλίδου, Δήμητρα Κουγιανού, Γιώργο Μανουσάκη, Τάσο Αποστόλου, Μέλλινα Καμινάρη, Νίκο Ξανάλατο, Βασιλική Τασιγιάννη, Μανώλη Πάτρα, Ελένη Παναγιώτου, Χαρά Ξενόγιαννη, Γρηγόρη Λάγγα, Μαρία Ζολώτα.