Τα τελευταία δύο χρόνια ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει μια συλλογή από μικρά πορσελάνινα διακοσμητικά είδη, που βρήκε σε καταστήματα στοκ στην Αθήνα. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες επιτρέπουν σε ιδιώτες να πωλούν προσωπικά τους αντικείμενα, έχουν πρόσφατα αυξηθεί σε αριθμό εν όψη των αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό τοπίο της Ελλάδας.

Ο Cabieses-Valdes προσεγγίζει τους χώρους αυτούς σαν μουσεία ιδιωτικής ζωής, ως περιβάλλοντα τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν τη σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουμε είδη από την προσωπική και οικιακή ζωή άλλων. Τα μεταχειρισμένα πορσελάνινα τρόπαια που απαρτίζουν τη συλλογή του καλλιτέχνη, αποτελούν την αφετηρία των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Τα αντικείμενα αυτά, μάρτυρες φορτισμένων αλλαγών και επανακατατάξεων, ταλαντεύονται μεταξύ κατοχής και απώλειας μέσα σε ένα έκρυθμο πλαίσιο από το οποίο μοιάζει να περισσεύουν. Στέκονται, παρ’ όλα αυτά, ατσαλάκωτα, με τις επιφάνειές τους κομψά άκαμπτες και αλαζονικά αναλλοίωτες από τις περιστάσεις. Ο καλλιτέχνης, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένταση και να προκαλέσει τη σιωπή τους, υποβάλλει τις βουβές και ανυπότακτες επιφάνειες σε βίαιες παραμορφώσεις.

Η διαστρέβλωση γίνεται σε πρώτο επίπεδο με μεταποιημένους φωτογραφικούς φακούς και εξελίσσεται ανά περίπτωση μέσα από τις ιδιαιτερότητες των υλικών. Στα έργα που προκύπτουν – ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και ήχος- αν και οι επιφάνειες είναι εξαιρετικά αλλοιωμένες, τα αντικείμενα παραμένουν αναγνωρίσιμα ως πορσελάνινα διακοσμητικά. Η τάση του ματιού να ανιχνεύσει την αρχική τους μορφή και να συμπληρώσει την πληροφορία που απουσιάζει αποτελεί ενστικτώδη αντίδραση, υποδηλώνοντας μια ανεπεξέργαστη οικειότητα με τέτοιου είδους αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς με το Porcelanatron III, το ηχητικό γλυπτό που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη και ερμηνεύεται με την κρούση τυπωμένων πλακιδίων πορσελάνης.

Info:

www.jorgecabiesesvaldes.cl