Οι Opera Chaotique, αυτό το μοναδικό σχήμα που καταπατά επιδεικτικά τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ, δημιουργήθηκε το 2011 από τον Γιώργο Τζιουβάρα, φωνή/αφήγηση και πιάνο και τον Χρήστο Κουτσογιάννη στα ντραμς. Το σχήμα ξεχώρισε αμέσως για το ιδιαίτερο μουσικό στίγμα, τη μοναδική αισθητική και την σαρωτική σκηνική παρουσία τους.

Οι Opera Chaotique έχουν πετύχει στα γόνιμα χρόνια της παρουσίας τους στην ελληνική μουσική σκηνή να κατακτήσουν το διακριτό αναγνωρίσιμο ήχο τους, που χαρακτηρίζεται από την πρωτοτυπία και την τόλμη να δημιουργήσουν μία αντισυμβατική αλλά ταυτόχρονα ελκυστική για το κοινό δημιουργική αντίληψη.

Σε ένα μουσικό τοπίο που η επανάληψη το καθιστά εν πολλοίς προβλέψιμο και ανιαρό οι Opera Chaotique με τον δίσκο «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη» έρχονται να ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα και ξεκινούν μία συζήτηση στο culturenow, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για το νέο τους εγχείρημα.


-Αρχικά, μιλήστε μας λίγο για το νέο σας άλμπουμ «Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη».

Ο νέος δίσκος μας, πρώτος ελληνόφωνος περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων αγαπημένων μας ποιητών, τραγούδια που βασίζονται σε πρωτότυπους νέους στίχους, ορχηστρικά θέματα, καθώς και διασκευές στα τραγούδια: «Στην Κ.», «Ταυτότητα» και «Δε λες κουβέντα», που είναι ντουέτο με την Δήμητρα Παπίου.

-Ο νέος σας δίσκος περιλαμβάνει μελοποιήσεις ποιημάτων σπουδαίων Ελλήνων ποιητών. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα και τι ρόλο παίζει η ποίηση στην ζωή σας;

Από τα πρώτα χρόνια κάναμε μελοποιήσεις σε αγαπημένα μας ποιήματα ξένων ποιητών και για πρώτη φορά πριν τρία χρόνια τολμήσαμε και από Έλληνες. Το «Μέγας Ανατολικός» του Ανδρέα Εμπειρίκου που είναι ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Η ποίηση είναι μέρος της ζωής μας αλλά και των παραστάσεων μας.

-Η μουσική σας είναι ένα κράμα από την όπερα, τη τζαζ, το καμπαρέ και την ποπ. Πώς τα συνδυάζετε όλα αυτά; Τι σας ενέπνευσε να φτιάξετε αυτό το ιδιαίτερο κράμα;

Είμαστε ένα μουσικοθεατρικό σχήμα που ενώνει πολλές μορφές τέχνης στις παραστάσεις του. Ποίηση, φιλοσοφία, ζωγραφική συναντούν αγαπημένα μας ακούσματα και ενώνονται με ιστορίες, άλλοτε σκοτεινές κι άλλοτε με γερές δόσεις χιούμορ. Από Tom Waits και Brecht / Weill μέχρι Αφρικάνικα και Κλασσική Μουσική. Το λέμε Διονυσιακό Καμπαρέ, ένα προσωπικό κράμα όλων αυτών.

Γιατί αφιερώσατε τον νέο σας δίσκο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα;

Ο Λαυρέντης ήταν συνεργάτης και φίλος από το 2012 που πρωτοσυνεργαστήκαμε στο Ζυγό. Ακόμη δεν μπορούμε να το πιστέψουμε…. Κάθε χρονιά μας τιμούσε με την παρουσία του στις παραστάσεις πάνω και κάτω από την σκηνή, μας συμβούλευε και μας ενθάρρυνε. Πάντα φιλικός και γενναιόδωρος.

-Το εξώφυλλό του άλμπουμ σας έχει φιλοτεχνήσει ο γνωστός ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;

Ο Γιώργος Ρόρρης εκτός από σπουδαίος ζωγράφος είναι και από τους αγαπημένους μας. Επιλέξαμε για το εξώφυλλο αυτόν τον πίνακα που είναι από αυτούς που ξεχωρίζουμε. Είναι μεγάλη η χαρά αλλά και τιμή για μας που μας έδωσε αυτό το έργο του, που δένει αρμονικά και με τον τίτλο του Άλμπουμ.

-Αν μπορούσατε να έχετε μόνο ένα δίσκο στην κατοχή σας… ποιος θα ήταν αυτός;

Την “Οδό Ονείρων” του Μάνου Χατζιδάκι ο Γιώργος και τον “Small Change” του Tom Waits ο Χρήστος.

-Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να προωθήσουμε το άλμπουμ και όταν επιτραπούν οι εκδηλώσεις, να παρουσιάσουμε τη νέα μας δουλειά με τίτλο «Αλλόκοτα και Γοητευτικά».


Διαβάστε επίσης:

Στων Διακαμένων σας Χειλιών την άκρη: Νέο άλμπουμ από τους Opera Chaotique