Η SAE Athens καλωσορίζει τη νέα χρονιά με ένα δυναμικό OPEN DAY, με τίτλο “Make Your Sound” το Σάββατο

22 Ιανουρίου 2011

Οι φίλοι της μουσικής παραγωγής και τεχνολογίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν μία σειρά από σχετικά σεμινάρια και παρουσιάσεις, καθώς και ένα forum συζήτησης σχετικά με την ανεξάρτητη δράση των καλλιτεχνών και δισκογραφικών εταιρειών ηλεκτρονικής μουσικής.

Οι θεματολογίες του OPEN DAYMake Your Sound” προέρχονται από τα τμήματα σύντομης διάρκειας φοίτησης της σχολής: Electronic Music Production, DJing, Orchestration & Music Creation, Ableton Live, Logic User Certification και Max/MSP.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13:00 – 15:00

CLASS 1 and 2 Labels & Artists: DIY Action / Forum

CLASS 3 Inside Max/MSP / Seminar

CLASS 4 DJ: Turntablism / Seminar

DAWs Hands on: Apple Logic / Seminar

13:00 – 15:00
CLASS 1 and 2 Labels & Artists: DIY Action / Forum
CLASS 3 Inside Max/MSP / Seminar
CLASS 4 DJ: Turntablism / Seminar
DAWs Hands on: Apple Logic / Seminar

16:00 – 18:00

CLASS 1 and 2 Οn-The-Spot: Produce & Perform / Seminar

CLASS 3 Orchestration & Music Creation / Seminar

CLASS 4 DJing w/ Ableton Live / Seminar

DAWs Hands on: Apple Logic / SeminarΠΕΡΙΓΡΑΦΗ


CLASS 1 and 2  LABELS & ARTISTS: DIY ACTION – Forum


Η SAE Athens στα πλαίσια του Open Day συγκεντρώνει επαγγελματίες του μουσικού χώρου στα πλαίσια μιας ανοικτής συζήτησης με θέμα την αυτοδιαχείριση καλλιτεχνών και δισκογραφικών εταιρειών, όπως και τη διαμόρφωση και συντήρηση νέων, υγιούς φύσης υποστηρικτικών δομών, που θα επιτρέπουν μεν την απρόσκοπτη δημιουργική δράση των καλλιτεχνών, θα εξασφαλίζουν δε την βιωσιμότητα των ίδιων αλλά και της μουσικής βιομηχανίας που στηρίζεται σε αυτούς.

Η απεξάρτηση της πληροφορίας της μουσικής από το υλικό μέσο αναπαραγωγής της, η γιγάντωση της επιρροής των e-shops και εξειδικευμένων web magazines στα μουσικά trends, τα φαινόμενα υπερεπιτυχημένων παραγωγών που στηρίχθηκαν αποκλειστικά στο web promotion, η ενδυνάμωση των social networking media, το ανεξέλεγκτο καθεστώς της ηλεκτρονικής πειρατείας και η αδυναμία διαχείρισης της πνευματικής ιδιοκτησίας, η παρακμή των πολυεθνικών εταιρειών και η εμφάνιση χιλιάδων αυτοδιαχειριζόμενων netlabels – όλα αυτά συνιστούν νέα δεδομένα, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το δημιουργό / παραγωγό ηλεκτρονικής μουσικής, είτε αυτός είναι πρωτοεμφανιζόμενος είτε έμπειρος επαγγελματίας.

Συμμετέχοντες: 

Θοδωρής Τριανταφύλλου (Rhythmetic Records): producer, DJ, label manager

Γιάννης Δαλαγέλης (Dieb Audio): label owner, producer, DJ

Δημήτρης Λίλης (Just Gazing Records/Lilis Brothers): label owner, DJ, journalist 
Φώτης Σαλτογιάννης (Best Radio): event management


Συντονισμός: Κωστής Κουσουλός, Γιώργος Μουζής

CLASS 3  INSIDE MAX/MSP – Seminar

Η SAE Athens με την ευκαιρία του Open Day προσκαλεί όλους τους φίλους και λάτρεις της μουσικής τεχνολογίας σε ένα σεμινάριο / παρουσίαση του λογισμικού Max/MSP.
Το Max/MSP είναι ένα γραφικό περιβάλλον για μουσική, audio και multimedia δημιουργία, που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 20 χρόνια διεθνώς από ερμηνευτές, συνθέτες, καλλιτέχνες, δασκάλους και μαθητές, αποτελώντας ένα πανίσχυρο μέσο με το οποίο μπορεί κάποιος να συνδέσει το φυσικό / πραγματικό κόσμο με τον αντίστοιχο ψηφιακό του υπολογιστή.


Στη συγκεκριμένη παρουσίαση θα περιηγηθούμε στο περιβάλλον του, θα εστιάσουμε στις δυνατότητες της εφαρμογής και θα εξερευνήσουμε κάποιες από τις συνεχώς αυξανόμενες ψηφιακές εργαλειοθήκες από τις οποίες μπορούμε να αντλούμε για να εμπλουτίζουμε τις προσωπικές μας δημιούργίες. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο Max For Live, την εφαρμογή που επιτρέπει την άμεση σύνδεση με το ευρύτατα διαδεδομένο πρόγραμμα Ableton Live, εμπλουτίζοντάς το με την ευελιξία συνδέσεων του Max και τον πλούτο των εργαλείων που αυτό προσφέρει.

Εισηγητής: Λάμπρος Πηγούνης

CLASS 4  DJ: TURNTABLISM – Seminar


Μια περιήγηση στο χώρο του DJing και στο πρόγραμμα του DJ Course που προσφέρει η σχολή. Γνωριμία με την ιστορία, τις βασικές ιδέες και κατευθύνσεις του φαινομένου του turntablism – της δημιουργικής δηλαδή εφαρμογής των τεχνικών του scratching για τη παραγωγή πρωτότυπων ήχων και γενικότερα τη δημιουργία μουσικής μέσω της χρήσης αναλογικών ή ψηφιακών πικάπ. Αναφορά στην χρήση των νέων τεχνολογιών και την εισβολή τους στο χώρο του παραδοσιακού δημιουργικού DJing.

Θα ακολουθήσει live επίδειξη από τον Sparky-T (DMC champion και κύριο εισηγητή του DJC της SAE Athens), ο οποίος και θα μοιραστεί tips and tricks με τους παρευρισκόμενους.

Εισηγητής: Θοδωρής Σαρτζετάκης (Sparky T)

DAWs  HANDS ON: APPLE LOGIC – Seminar


Στο σεμινάριο αυτό θα γίνει παρουσίαση του φημισμένου λογισμικού Logic Pro της Apple. Εκμεταλλευόμενοι τις σημαντικότερες δυνατότητες του προγράμματος και ιδιαίτερα τη γιγαντιαία τράπεζα με Apple Loops που αυτό διαθέτει, δημιουργούμε σύνθετα μουσικά κομμάτια με ευκολία και ευχαρίστηση. Η παρουσίαση θα γίνει στα workstations της σχολής, όπως ακριβώς γίνονται και οι διαλέξεις του τμήματος Apple Logic Certificate, από τον certified Apple trainer Χρήστο Μαρτίνη, μέσω της δημιουργίας εκ του μηδενός ενός μουσικού κομματιού από τον κάθε συμμετέχοντα. 


Εισηγητής: Χρήστος Μαρτίνης
CLASS 1συν 2  ON THE SPOT: PRODUCE & PERFORM – Seminar


Με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση του εκπαιδευτικού πλαισίου του Music Technology Stream, και με αφορμή τα νέα, εξειδικευμένα τμήματα Production Workshops της SAE Athens, η σχολή παρουσιάζει ένα σεμινάριο-επίδειξη, όπου θα αναπαραχθούν on-the-spot οι διαδικασίες παραγωγής και ζωντανής ανασύνθεσης ενός τραγουδιού χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής. 


Αναλύοντας τα επιμέρους στάδια παραγωγής και τις τεχνικές που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός κομματιού, οι εισηγητές θα εστιάσουν στη ροή εργασίας και θα περιγράψουν τον τρόπο μεταφοράς μιας παραγωγής από το χώρο του studio στο live stage – χρησιμοποιώντας περιφερειακό εξοπλισμό όπως MIDI controllers, hardware synthw και με τη βοήθεια integrated controllers για το Ableton Live.


Καλεσμένος Παραγωγός: Τhrottler
Εισηγητής: Στέλιος Βλαχάκης
CLASS 3  ORCHESTRATION & MUSIC CREATION – Seminar


Με αφορμή το ομώνυμο short course της SAE, Orchestration και Music Creation, το συγκεκριμένο σεμινάριο παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο ο μουσικός μπορεί να καταγράφει, να επεξεργάζεται και να αναπτύσσει τις μουσικές του ιδέες, χρησιμοποιώντας δημιουργικά όλα τα μέσα που του παρέχει η μουσική τεχνολογία. 


Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο κομμάτι της δημιουργίας και επεξεργασίας μουσικού κειμένου με υπολογιστή (notation software), στη δημιουργική χρήση των συμφωνικών – και όχι μόνο – βιβλιοθηκών ήχου, καθώς και στα προγράμματα καταγραφής και επεξεργασίας ήχου (sequencers και audio editors) για τα οποία απαιτούνται γνώσεις από τον ίδιο το μουσικό, προκειμένου να φτάσει μέχρι το στάδιο της τελικής παραγωγής.
Εισηγητής: Γιάννης Μαλαφής

CLASS 4  DJING W/ ABLETON LIVE – Seminar


Μια περιήγηση στο χώρο του DJing και στο πρόγραμμα του DJ Course που προσφέρει η σχολή. Γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες και με την εφαρμογή τους στο χώρο του club DJing. Σχέση και αλληλεξάρτηση DJing και μουσικής παραγωγής. 
Παρουσίαση των δυνατοτήτων του Ableton Live σε σχέση με το DJing, είτε αυτό αφορά απλά στη μίξη διαφόρων πηγών ήχου, είτε στη χρήση loops και εφφέ για τη δημιουργία αυτοσχεδιαστικών performances – είτε και στην on-the-spot παραγωγή remixes ή mash-ups, καθώς και στη χρήση ειδικευμένων controllers για όλα τα παραπάνω.

Εισηγητές: Θοδωρής Σαρτζετάκης (Sparky T) και guest