Το Bios φιλοξενεί μέσα σε δυο μαγιάτικες εβδομάδες μία πολύ ενδιαφέρουσα δράση, οποία έχει κάνει ήδη την πρώτη της εμφάνιση το 2007. Πρόκειται για το φεστιβάλ ΟΠΑ, το οποίο φέτος έρχεται με πλούσιο πρόγραμμα, αλλά και με τη συνεργασία του Art Athina 2009.

Το δεύτερο ΟΠΑ 0.2 (on πerformance art), έρχεται, μετά την επιτυχημένη πρώτη έκδοσή, με σκοπό να γίνει θεσμός ανάμεσα στα φεστιβάλ του είδους, με κύρια θεματική την τάση για διασκευή στη σύγχρονη τέχνη. Το ΟΠΑ 0.2 εξερευνά την έννοια της «μετά-παραγωγής» (post-production), όπως την προτείνει ο Γάλλος θεωρητικός Nicolas Bourriaud  και σε συνεργασία με την Art Athina τo Bios παρουσιάζει ζωντανές περφόρμανς, προβολές, αφιερώματα, διαλέξεις και ανοιχτές συζητήσεις.

Η φετινή Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης, Art-Athina 2009, φιλοξενεί στον εκθεσιακό της χώρο στο Κλειστό Φαλήρου (TaekwonDo/Ολυμπιακά Ακίνητα) ένα μέρος των περφόρμανς του φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Αφιέρωμα στον καλλιτέχνη Θόδωρο, Ενότητα με θέμα τον Παγανισμό και τη σύγχρονη Ελλάδα σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου, Live performances σε 2 χώρους, BIOS και Tae Kwon Do (ART ATHINA 2009) από καλλιτέχνες όπως State of Sabotage, Γεωργία Σαγρή, Πάνος Χαραλάμπους, Γιάννης Μελανίτης, The Boy, Ευαγγελία Μπασδέκη, Peader Kirk, Συμμετοχές από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Καναδά, Ιαπωνία, Βουλγαρία, Σουηδία, Σιγκαπούρη, Βέλγιο και Ελλάδα, 20 ΜΑΙΟΥ, στην έναρξη του ΟΠΑ 0.2 στο BIOS, 10 performances από όλον τον κόσμο, 21 ΜΑΙΟΥ, στην έναρξη της ART ATHINA στο Tae Kwon Do, 10 performances από όλον τον κόσμο, Στα πλαίσια της ART ATHINA στο Tae Kwon Do παρουσίαση εισηγήσεων και ομιλίες από διακεκριμένους θεωρητικούς και ακαδημαϊκούς, Παρουσίαση documented ιστορικά performances της δουλειάς καλλιτεχνών, μερικοί από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως: Paul McCarthy, Laurie Anderson, Herrman Nitsch κ.α.

Και επίσης, παράλληλες εκδηλώσεις, με: Συναυλία της Acid Symphony Orchestra  του Jori Hulkkonen, 22 Μαΐου στο Bios, Το ΣΠΙΤΙ, από την ομάδα blitz, 25-26 Μαΐου στο Bios και An Illustrated History of Longing μια performance του Central Saint Martins και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών,  20- 23 Μαΐου στο Bios

Μάλιστα, η τελευταία παράλληλη δράση An Illustrated History of Longing, αποτελεί τη δεύτερη ένωση φοιτητών και καλλιτεχνών του πανεπιστημίου Central Saint Martins του Λονδίνου σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το BIOS, ώστε να παρουσιάσουν την εντυπωσιακά ιδιόμορφη αυτή παράσταση.

Οι δημιουργοί, θέτοντας ως βάση το έργο του Jean Genet Querelle of Brest και τις ιδέες που πραγματεύεται, 14 φοιτητές και 12 performers μαζί με τον Pete Brooks και τη Χαρά Ιωάννου δημιουργούν μια performance μέσα από καθημερινές ασκήσεις εντατικής επινόησης ακολουθώντας τη διαδικασία του devised theatre.

Tοποθετημένη σε ένα σκοτεινό, υγρό και μυστικό σέξι μπαρ στο ΒASEMENT του BIOS, αυτή η decadent παράσταση αναμειγνύει το χορό, το θέατρο, τη μουσική και τις οπτικές τέχνες. Αξίζει να το δείτε!