Το Videozoom είναι ένα πρότζεκτ του πολιτιστικού οργανισμού Sala 1, που από το 2001 στόχο έχει να παρουσιάσει τη σύγχρονη διεθνή σκηνή της video art. Η ελληνική έκδοση με τον τίτλο On Πause θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2014 στο Μουσείο της Ρώμης στο Τραστέβερε.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει σημαντικά τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να ανταποκριθούν σε μια όλο και πιο απαιτητική αλλά και συνάμα απότομα μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, η συνειδητοποίηση  ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση συνεχών και ριζικών αλλαγών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το βαθύ αίσθημα της στασιμότητας και της αβεβαιότητας που βιώνουμε καθημερινά.

Παραδόξως, ο κόσμος συνεχίζει να κινείται στον ίδιο γρήγορο ρυθμό ενώ ο χρόνος γίνεται όλο και πιο σχετικός. Τα άλλοτε σαφώς καθορισμένα όρια ξεθωριάζουν, η δυνατότητα για μακροπρόθεσμα σχέδια περιορίζεται και δεν υπάρχουν πια σταθερά σημεία αναφοράς.

Σύμφωνα με το Γερμανό φιλόσοφο Martin Heidegger, ο άνθρωπος προσπαθεί τις περισσότερες φορές μάταια να αντιληφθεί το χρόνο. Η κατανόηση όμως αυτή στηρίζεται στην επίγνωση της ορισμένης διάρκειας της ζωής του. Επομένως, ο χρόνος μπορεί να γίνει αντιληπτός μέσα από την οπτική της θνησιμότητας και μοναδικό σημείο συνειδητής επαφής μας με αυτόν αποτελεί η σχεδόν ασύλληπτη έννοια του παρόντος.

Όταν το παρόν είναι τόσο αβέβαιο και φαίνεται τόσο ζοφερό, πώς διαμορφώνεται η αίσθηση και η έννοια του χρόνου;

Οι καλλιτέχνες Βασίλης Μπαλάσκας, Βασίλης Πάτμιος Καρούκ, Γιώργος Δρίβας, Λίνα Θεοδώρου, Λουκία Αλαβάνου και Cecilia Jardemar και Spiritual Studio, παρουσιάζουν τη δική τους πραγματικότητα στη σύγχρονη Ελλάδα και τις σκέψεις  τους σχετικά με την αναζήτηση του νοήματος σε ένα κόσμο που χάνεται.

To Videozoom: Greece είναι μια παραγωγή της Sala 1 με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Νιάρχος και υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ιταλία, της Ελληνικής Κοινότητας της Ρώμης, του Πολιτιστικού Τμήματος του Δήμου Ρώμης και της ΧΙΙ Μόνιμης Επιτροπής για τον Τουρισμό και τις Διεθνής Σχέσεις.

Επιμέλεια: Μαρία Παπαϊωάννου και Μαρία Διαλεκτάκη