Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Όμορφη πορτοκαλιά μου του Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος σε μετάφραση της  Άλκης Ζέη και σε εικονογράφηση της Σοφίας Ζαραμπούκα.

Βραζιλία, Δεκαετία 1920

Όταν μεγαλώσει, ο Ζεζέ θέλει να γίνει ποιητής. Προς το παρόν, όμως, είναι ένας πιτσιρικάς που ανακαλύπτει τη ζωή και τον κόσμο. Στο σπίτι κάνει τη μια αταξία μετά την άλλη και εισπράττει τις ανάλογες ξυλιές. Στο σχολείο, όμως, είναι ένας πραγματικός άγγελος με χρυσή καρδιά και αστείρευτη φαντασία. Τόσο έξυπνος και προικισμένος, που είναι το καμάρι της δασκάλας του. Όμως, ακόμα και για ένα τόσο χαρούμενο και έξυπνο παιδί, η ζωή είναι καμιά φορά δύσκολη, όταν μεγαλώνει σε μια φτωχή βραζιλιάνικη οικογένεια. Κάθε φορά λοιπόν που είναι στενοχωρημένος, που γνωρίζει την αδικία, ο μικρός Ζεζέ σκαρφαλώνει στην όμορφη πορτοκαλιά του. Και μαζί της μοιράζεται όλες τις χαρές και τις λύπες του.

Ο Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος (1920-1984), μιγάδας, από μητέρα Ινδιάνα και πατέρα Πορτογάλο, γεννήθηκε στο Μπανγκού του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Ως αυτοδίδακτος άσκησε διάφορα επαγγέλματα: υπήρξε προπονητής μποξέρ, εργάτης σε αγροκτήματα, ψαράς και δάσκαλος σε μια σχολή ψαράδων, μέχρι που άρχισε να ταξιδεύει, για να γνωρίσει τη χώρα του. Ζώντας μαζί με τους Ινδιάνους έμαθε ιστορίες και παραδόσεις, συλλέγοντας θαυμάσιες εμπειρίες, τις οποίες στη συνέχεια μπόρεσε να τις αναπλάσει στα αφηγήματά του, με ένα πνεύμα που φτάνει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη.