Η ανερχόμενη χορογράφος Μέντη Μέγα και η Ομάδα Φοra παρουσιάζουν τη νέα τους δουλειά «Μεταπολίτευση», που πραγματεύεται

τη συλλογική μνήμη του πρόσφατου παρελθόντος, από τις 16 έως τις 19 Φεβρουαρίου 2012, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η νέα δουλειά από τη Μέντη Μέγα και την καλλιτεχνική ομάδα Φora αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών που οδήγησαν στην οικονομική και αξιακή κρίση της Ελλάδας του σήμερα. Μουσική, ήχοι, εικόνες και σωματικές μνήμες από την εποχή της Μεταπολίτευσης έρχονται στην επιφάνεια μέσα από τη σφιχτή ρυθμική δομή του γυναικείου τρίο.

Η χορογράφος, ως συνειδητό μέλος της νέας γενιάς καλλιτεχνών, επιχειρεί μια διερευνητική κατάδυση στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, μέσα από τη μουσική, τις εικόνες και τις σωματικές της μνήμες. Τρεις γυναίκες αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τον θεατή πίσω στη δική του ιστορία, επιδιώκοντας στην ουσία τη σύνδεση του ατομικού με το κοινωνικό βίωμα. Μακριά από πολιτικά συνθήματα και εύκολα συμπεράσματα, το έργο μετασχηματίζει ποιητικά έννοιες και ιδέες σε χορευτικές φόρμες, αναδεικνύοντας το σώμα ως τόπο συγκεντρωμένης εμπειρίας και γνώσης, ως το πιο σημαντικό υποκείμενο της ιστορίας. Στην παράσταση συμμετέχουν τρεις σπουδαίες Ελληνίδες χορεύτριες, η Όλια Λυδάκη, η Κατερίνα Μπέλλα και η Χαρά Κότσαλη, που επί σκηνής χορεύουν, τραγουδούν και σφραγίζουν με τη έντονη σκηνική τους παρουσία τη δυνατή ποιητική εμπειρία που προσφέρει το έργο.

Μια παράσταση που ενώνει το πρόσφατο παρελθόν με το παρόν και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα: Τελικά τί έχει εγγράψει πάνω στο ίδιο μας το σώμα η Μεταπολίτευση;

 

Λίγα λίγα για την παράσταση

Η Μέντη Μέγα έχει ήδη αποκτήσει ένα δικό της κοινό με την αυθεντική ματιά και το λιτό λυρισμό της. Η νέα της δουλειά που φιλοξενείται στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έχει τον αναπάντεχο για τα χορευτικά δεδομένα τίτλο Μεταπολίτευση. Με το έργο αυτό η χορογράφος στοχεύει στο βαθύτερο στρώμα εμπειριών του θεατή επιχειρώντας μέσα από ποιητικές φόρμες μια διαφορετική προσέγγιση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Πραγματοποιώντας συνεντεύξεις με ανθρώπους της γενιάς του Πολυτεχνείου, ανατρέχοντας στις δικές της παιδικές μνήμες καθώς και εκείνες των χορευτριών της, και κάνοντας χρήση αρχειακού κινηματογραφικού υλικού από ιστορικές στιγμές της Μεταπολίτευσης, η χορογράφος πλάθει μια χορευτική αφήγηση όμορφη, ποιητική και γεμάτη από αμφίσημες εικόνες που γοητεύουν και προβληματίζουν τον θεατή. Η παράσταση προκαλεί το κοινό να βυθιστεί σε μια ονειρική λίμνη αναμνήσεων, εικόνων και μουσικής από την εποχή της μεγάλης ελπίδας. Στο ταξίδι αυτό, οικείες μνήμες καθίστανται ανοίκειες, χιλιοτραγουδισμένοι στίχοι αλλοιώνονται και γνωστά συνθήματα αποκτούν νέες σημασίες προκαλώντας ποικίλα συναισθήματα.

Με το έργο της αυτό η χορογράφος στρέφει για τρίτη φορά το βλέμμα στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Στο πρώτο της έργο γεφύρωσε το χορό με τα εικαστικά και τη λογοτεχνία, αναζητώντας το Ποιητικό Άσυλο που διεκδικεί η τέχνη. Στο δεύτερο έργο, Το Μαντρόσκυλο, εμπνεύστηκε από την απαξίωση των media και τη μετατροπή του ρόλου τους, από «ελεγκτή» των υπόλοιπων εξουσιών σε «φύλακά» τους.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει η μουσικός και συνθέτης Μάρθα Μαυροειδή, ενώ τη (βίντεο)προβολή επιμελείται ο εικαστικός καλλιτέχνης Αλέξανδρος Μιστριώτης. Τη δραματουργία της παράστασης υπογράφει ο συνιδρυτής της Φora etc. και συγγραφέας Μανώλης Ανδριωτάκης.

Η ομάδα Φora etc. ιδρύθηκε το 2008 από τη Μέντη Μέγα και το συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη. Βασική αρχή της ομάδας είναι το έργο της να συνδέεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να επιχειρεί ερμηνείες της σύνθετης επικαιρότητας, ενώ σταθερή επιδίωξη της χορογράφου είναι να συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην πρακτική και τη θεωρητική προσέγγιση της χορευτική πράξης. Χαρακτηριστικό των παραγωγών της ομάδας είναι η μίξη των εκφραστικών μέσων που χρησιμοποιεί, με κινητήρια όμως πάντα δύναμη το σώμα και την κίνηση.

Παράλληλη δράση
Μικρή Σκηνή
Ώρα έναρξης: 21:00

Συζήτηση με τη Μέντη Μέγα και την ομάδα Φοra
Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012
Μικρή Σκηνή

 

Συντελεστές παράστασης

Σύλληψη-Χορογραφία: Μέντη Μέγα
Ερμηνεία: Χαρά Κότσαλη, Όλια Λυδάκη, Κατερίνα Μπέλλα
Δραματουργία: Μανώλης Ανδριωτάκης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Μάρθα Μαυροειδή
Βίντεο: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Βαφειάδου
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Γραφιστική επιμέλεια φωτογραφιών: Design by Front, Σάκης Στριτσίδης
Επικοινωνία: Βάσω Βασιλάτου
 
Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Σύγχρονου Χορού Φοra
Σύμβουλος Παραγωγής: Αλέξανδρος Βρεττός

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00–01:00
Τηλ.: 2130.023.192