Το Platforms Project γιόρτασε φέτος τα 10 του χρόνια λειτουργίας και περισσότεροι από 22.500 θεατές επισκέφθηκαν το μεγάλο αυτό εικαστικό γεγονός που διοργανώθηκε από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου 2022, στην ΑΣΚΤ!

Στο βασικό πρόγραμμα συμμετείχαν 62 πλατφόρμες από 26 χώρες και περισσότεροι από 900 καλλιτέχνες. Οι 110 εθελοντές της διοργάνωσης υποδέχθηκαν στην αίθουσα «Νίκος Κεσσανλής» της ΑΣΚΤ κοινό όλων των ηλικιών. Ένα κοινό που αλληλεπιδρούσε με τα έργα, τις 42 προγραμματισμένες performances και τις άλλες 38 που έγιναν χωρίς να είναι στο επίσημο πρόγραμμα και πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της έκθεσης καθώς και τα παράλληλα προγράμματα. Στις ξεναγήσεις έδωσαν το παρόν εκατοντάδες επισκέπτες δείχνοντας την αναγκαιότητα του προγράμματος – ένα πρόγραμμα που μόνο το Platforms Project έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους θεατές του για τις εικαστικές τέχνες.

Οι 59 ομιλητές που συμμετείχαν στις 16 ομιλίες και στις 2 Ημερίδες της AICA Hellas και του dreamideamachine.com & The Red Boat Projects για την Κριτική της τέχνης στην Ελλάδα και τη θέση της γυναίκας στην Τέχνη αντίστοιχα, ενημέρωσαν – τόσο στο φυσικό χώρο της έκθεσης όσο και μέσω Live Streaming στο Instagram – εκατοντάδες θεατές για θέματα που αφορούν τη σύγχρονη τέχνη.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Kids Lab συμμετείχαν περισσότερα από 250 παιδιά ηλίκίας 4 – 15 και είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ενώ 14 εργαστήρια φοιτητών της ΑΣΚΤ στο παράλληλο πρόγραμμα Open Studios άνοιξαν τις πόρτες των εργαστηρίων τους στους επισκέπτες.

Το “παρών” στο Platforms Project έδωσαν σημαντικοί ιστορικοί, θεωρητικοί και κριτικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, διευθυντές μουσείων, καλλιτέχνες, επιμελητές. Ανάμεσα τους η Κατερίνα Γρέγου, διευθύντρια του ΕΜΣΤ, ο Κώστας Βαρώτσος, η Κατερίνα Κοσκινά, η Μαρία Μαραγκού, ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, η Μαρίνα Φωκίδη, και πολλές ακόμα προσωπικότητες του εικαστικού χώρου.

Με επιτυχία στέφθηκαν και οι δύο παράλληλες εκθέσεις και τα πάρτι που τις ακολούθησαν, η ομαδική έκθεση “Boundless Borders” σε επιμέλεια της Weronika Bela στο Metaphor Athens και η ομαδική έκθεση “The October Show” με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες στο IFAC Athens που επισκέφτηκαν εκατοντάδες θεατές.

Στη διεύθυνση του πρότζεκτ ήταν η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού ενώ τη καλλιτεχνική επιμέλεια του Platforms Project 2022 είχε η Άρτεμις Ποταμιάνου.

Μέχρι την επόμενη διοργάνωση του Platforms Project, οι πλατφόρμες που συμμετείχαν φέτος θα δικτυώνονται ανταλλάσσοντας απόψεις, εκθέσεις και πρότζεκτ που τα αποτελέσματα τους θα τα δούμε την επόμενη χρονιά.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Cable Depot, Victoria Rance, Firebird, 2022, video still