Το θρυλικό έργο «Ολεάννα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη, με τις συγκλονιστικές ερμηνείες του Δημήτρη Καταλειφού και της Λουκίας Μιχαλοπούλου, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις στο Θέατρο Εμπορικόν στην Αθήνα, ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Αυλαία για την περίοδο 9 έως 20 Οκτωβρίου.

 

Η «Ολεάννα» θεωρείται ένα απο τα πιο προκλητικά κείμενα του συγγραφέα, το oποίο παρουσίασε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης στην πρώτη του παραγωγή με τον θίασο BackBayTheater. Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο RoyalCourtTheater σε σκηνοθεσία Χάρολντ Πίντερ.

 

Το έργο του Μάμετ πραγματεύεται τις σχέσεις εξουσίας και κάνει μία προσπάθεια να διερευνήσει την «ουτοπία της πραγματικότητας». Μέσα σε ένα πανεπιστημιακό περιβάλλον που φαντάζει δημοκρατικό και ελεύθερο τοποθετεί έναν καθηγητή και μία φοιτήτρια σε μία σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ τους. Η ανάγκη και των δύο για εξουσία και ασφάλεια καθιστά αδύνατη την επικοινωνια και την κατανόηση. Η σκληρότητα της πραγματικότητας, τους παραμορφώνει σε θηρία και η πολιτισμένη δημοκρατία που τους περιβάλλει, αποδεικνύεται ουτοπική.

 

Ο συγγραφέας, όμως, δε στοχεύει μόνο στην παρουσίαση των καταστάσεων ή των πράξεων των ηρώων του, αλλά προχωρεί βαθύτερα. Εκείνο που επιδιώκει είναι να καταστήσει τους θεατές κοινωνούς των συναισθημάτων, των πιο μύχιων σκέψεων, αλλά και των απώτερων κινήτρων των δύο μονομάχων. Κάπως έτσι προκύπτει το καίριο ερώτημα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μιας μόνης, αντικειμενικής και αληθινής πραγματικότητας.


Συντελεστές

Μετάφραση: Δάφνη Λαρούνη
Σκηνοθεσία:
Ελένη Σκότη
Σκηνικό:
Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί:
Νίκος Βλασσόπουλος
Μουσική:
Σταύρος Γασπαράτος
Βοηθός σκηνοθέτη:
Ηλιάνα Μαυρομάτη
Παραγωγη:
Θέατρο Αυλαία- Ελληνική Θεαμάτων

Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Δημήτρης Καταλειφός και η Λουκία Μιχαλοπούλου