Η θεατρική ομάδα a bailar και το μουσικό σχήμα Unterwegs παρουσιάζουν την παράσταση «Οξυγόνο» στο «Ανάμεσα» στον

Βοτανικό κάθε Δευτέρα βράδυ.

Για την παράσταση

Το 2010 η θεατρική ομάδα a bailar ανακαλύπτει το «Οξυγόνο»του Ιβάν Βιρπάεφ και διερευνά την κατάλληλη μορφή για το ανέβασμα του. Η ρυθμική φύση του έργου οδηγεί σε συνεργασία με το σχήμα UΝTERWEGS που συνέθεσε τη μουσική για την παράσταση. Μετά από μια πρώτη ανοιχτή παρουσίαση που έγινε τον Ιούλιο, η ομάδα a bailar και το μουσικό σχήμα UΝTERWEGS θα ξαναγεμίσουν με «Οξυγόνο» το ΑΝΑΜΕΣΑ τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα έως τις 5 Δεκεμβρίου 2011.

Για το έργο

Δέκα μουσικές συνθέσεις με αφετηρία τις δέκα εντολές σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Δύο πρόσωπα, Εκείνος και Εκείνη εξιστορούν την ερωτική περιπέτεια του Άλεξ και της Άλεξ θίγοντας κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά ζητήματα με σκοπό να προβληματίσουν χωρίς απαραίτητα να απαντήσουν. Αυτό που θέλουν να μας θυμίσουν είναι αυτό που ήδη ξέρουμε: να αναπνέουμε, να μην ξεχνάμε ότι το μόνο απαραίτητο υλικό στοιχείο είναι αυτό που παράγει τη ζωή, το οξυγόνο.

Μετά τη σημαντική επιτυχία που σημείωσε το έργο στη Ρωσία, το «Οξυγόνο» μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε από θεατρικούς θιάσους πολλών ευρωπαϊκών χωρών όπως και στην Ελλάδα το 2007.
Η κινηματογραφική του εκδοχή (Κislorod) απέσπασε εκτός άλλων το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας και μουσικής στο φεστιβάλ Kinotavr το 2009.

Ο Ιβάν Βιριπάεφ, ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, ανατρέποντας τις συμβάσεις της θεατρικής φόρμας, συγκρότησε το θέατρο-ντοκιμαντέρ δουλεύοντας με πειραματικές ομάδες στη Μόσχα και την Ευρώπη. Η ταινία του «Ευφορία» (2005) βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Βενετίας το 2006, το filmfest της Βαρσοβίας και το goeast του Βισμπάντεν.

Για το χώρο

Ο καινούριος πειραματικός χώρος ΑΝΑΜΕΣΑ στον πρώτο όροφο της Σερβιών 8  βρίσκεται ΑΝΑΜΕΣΑ στον Βοτανικό την Ακαδημία Πλάτωνος και το Μεταξουργείο θα κινηθεί ΑΝΑΜΕΣΑ σε μορφές σύγχρονης δημιουργίας ( θέατρο, μουσική, εικαστικά) με διάθεση να ανατρέψει τα όρια ΑΝΑΜΕΣΑ μας.

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Λιάνα Ταουσιάνη, Μιχάλης Φωτόπουλος
Μουσικοί: Έλια Βεργανελάκη, Κώστας Νικολόπουλος
Κίνηση: Κωσταντίνος Κατσαμάκης
Φώτα: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βίντεο αρτ: Oliwia Twardowska
Μετάφραση κειμένου από τα Ρωσικά: Aθηνά Παραπονιάρη
Επιμέλεια κειμένου: Ξένια Ταουσιάνη

Για την ηχογράφηση της μουσικής έπαιξαν ο

ι
Μάνος Σαβιολάκης: πολίτικη λύρα
Μπάτης Πεφάνης: άλτο σαξόφωνο
Σοφία Ευκλείδου
: τσέλο
Κώστας Νικολόπουλος: κιθάρες, πλήκτρα, προγραμματισμός
Έλια Βεργανελάκη: μπάσο, κρουστά, πλήκτρα, melodica
Γιάννης Παξεβάνης, Τάσος Σέλιμος: μίξη ήχου