αγάπη είναι αυτό που δεν πρέπει να καταλάβεις

Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου ο Οιδίνους του Θανάση Τριαρίδη που παρουσιάζεται στο Θέατρο Σφενδόνη, σε σκηνοθεσία Λάζαρου Γεωργακόπουλου, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την Άννα Μάσχα, ρίχνει αυλαία.

Αμέσως μετά ξεκινά το ταξίδι της παράστασης σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας: Θεσσαλονίκη (06-18 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Black Box), Πάτρα (20-22 Ιανουαρίου2017, Θέατρο Λιθογραφείο), Καβάλα, Σέρρες, Κοζάνη, Μυτιλήνη, Σάμο, Καλαμάτα και, ενδεχομένως, Κύπρο. Στις παραστάσεις αυτές, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα έχουν ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος και η Ευτυχία Γιακουμή.

Περίληψη του έργου

Αν ο μυθικός Οδίπους οφείλει το όνομά του στα πρησμένα πόδια του (οίδί-πους) καθώς ο ίδιος ο πατέρας του γονείς του τον σημαδεύει ως βρέφος για να τον οδηγήσει στον θάνατο, ο Οιδίνους του εν λόγω έργου είναι αυτό που έχει ένα ανεξέλεγκτα πρησμένο μυαλό (οιδί-νους).

Το δράμα (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί σε πρώτο βαθμό ένα αστικό δράμα δωματίου) ξεκινάει ένα πρωί όπου ένα ζευγάρι φιλολόγων ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 18α γενέθλια του γιου τους. Πολύ γρήγορα ωστόσο μια σειρά αλλόκοτων λεπτομερειών αποκαλύπτουν μια φριχτή πραγματικότητα: πως ο γιος του ζευγαριού έχει πεθάνει ως βρέφος και πως ο «ενηλικιωμένος γιος» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα role game του πατέρα – ένας ρόλος που κρατάει επί δεκαοχτώ χρόνια. Πολύ σύντομα αποκαλύπτεται πως τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο, πως ο νοερός «γιος» έχει «ενσαρκωθεί», και θα διεκδικήσει τα τραγικά όπλα της ανθρωπινότητάς του: τον φόνο του πατέρα, την (επαν)ένωση με την μητέρα, την ανθρώπινη τραγωδία.

Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ όπου ο Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή συναντάει το Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπι. Ή (και) ένα έργο για την αφύσικη συνθήκη της οικογένειας, για τον ανυπόφορο εαυτό, για τις παραισθητικές ταυτότητες της Δύσης, για την άβυσσο της ακατανόητης αγάπης.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Μουσική: Χρήστος Διαμαντής
Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Ερμηνεύουν: Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Ι: Άννα Μάσχα (Αθήνα) / Ευτυχία Γιακουμή (Θεσσαλονίκη, περιοδεία)

Μουσική παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=TDOsqIhMkEw
Περισσότερες λεπτομέρειες: https://www.facebook.com/oedinus/?fref=ts

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση Οιδίνους στο Θέατρο Σφενδόνη μπορείτε να δείτε εδώ.