Υποβρύχια φωτογραφία είναι μια λήψη που πραγματοποιείται κάτω από την επιφάνεια του νερού σε κάθε του μορφή. Η θάλασσα και ο απέραντος κόσμος της, τα κρυστάλλινα νερά ενός ποταμού, τα θολά νερά της λίμνης, ακόμα και η μπανιέρα του σπιτιού μας, μπορεί να αποτελέσουν τα σκηνικό μιας υποβρύχιας φωτογράφισης. Οι συνθήκες στο νερό απαιτούν καλές τεχνικές γνώσεις και εξοικείωση με τον κόσμο του βυθού. Τα αντικείμενα μοιάζουν μεγαλύτερα. Το φως μειώνεται και τα χρώματα σκουραίνουν. Το κόκκινο απορροφάται στα 4 μέτρα, το πορτοκαλί στα 7, το κίτρινο στα 10 και το πράσινο στα 20 μέτρα. Στα μεγάλα βάθη μένει μονάχα ένα ονειρικό μπλε.

Η σχέση μου με τον βυθό

Στην περίπτωση τη δική μου, η υποβρύχια φωτογραφία ήρθε σαν φυσική εξέλιξη της σχέσης μου με τον βυθό. Μεγάλωσα σε μια γειτονιά της Αθήνας που θύμιζε νησιώτικο τοπίο. Περνούσα τον περισσότερο χρόνο μου στη θάλασσα και σύντομα ξεκίνησα τις ελεύθερες καταδύσεις. Ο κόσμος, που έκρυβε η επιφάνεια, με μάγευε και στα όνειρά μου έβλεπα να διασχίζω υποθαλάσσιες στοές χωρίς να νιώθω την ανάγκη ν’ αναπνεύσω.

Η θάλασσα αξιώνει την αγάπη και την αντοχή, για να την φωτογραφίσεις. Κάποιες φορές οι απότομες αλλαγές του ανέμου, φέρνουν κύματα και τα νερά θολώνουν και χρειάζεται ηρεμία για να φτάσεις στην στεριά. Κάτω από την επιφάνεια όμως το τοπίο είναι πάντα γαλήνιο και καθησυχαστικό. Στο νερό ο κόσμος μεταμορφώνεται και μοιάζει το υποσυνείδητο να επιλέγει τις εικόνες και οι μνήμες να παίρνουν την καθοριστική απόφαση της λήψης.

Η μαγεία της υποβρύχιας φωτογραφίας

Η μεγαλύτερη μαγεία βρίσκεται στα υποβρύχια πορτρέτα. Οι άνθρωποι βιώνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, αντιμετωπίζουν τους φόβους τους και αφήνονται στην αγκαλιά του νερού. Με τον περιορισμό της αναπνοής ελευθερώνουν το σώμα τους και ανακαλύπτουν τις ασυνείδητες πλευρές τους. Μέσα από τον φακό της μηχανής γίνομαι μάρτυρας μιας μεταμόρφωσης.

Σιωπή – Η αναπνοή του νου

Η σειρά των φωτογραφιών της έκθεσης “Σιωπή – Η αναπνοή του νου” μιλούν για την σιωπή που πηγάζει από την αγάπη και την ενότητα. Μιλούν για την παύση των εσωτερικών φωνών και την ησυχία που επιτρέπει στο νου να αναπνεύσει και στην καρδία να λειτουργεί με σθένος.

Η συνεργασία με την Σχεδία

Η συνεργασία μου με την “Σχεδία” ξεκίνησε από μια τυχαία συνάντηση με έναν από τους πωλητές της. Στο άκουσμα της φράσης “προσπαθώ να βγώ στην επιφάνεια”, οι υποβρύχιες φωτογραφίες πήραν άλλη διάσταση και ταυτίστηκαν με τον αγώνα του ανθρώπου να αναπνεύσει. Οι άνθρωποι της “Σχεδίας” αγκάλιασαν και υποστήριξαν την ιδέα μου, ενώ φίλοι και συνεργάτες βοήθησαν να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση. Ξεχωριστά ευχαριστώ τον Άλεξ Παπαιωάννου, που έχει αναλάβει την επιμέλειά της. Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στην “Σχεδία”, ενώ ανάμεσα στις φωτογραφίες θα εκτίθενται οι ιστορίες των πωλητών της.

Η Ρενέ Ρεβαχ στον βυθό

Βιογραφικό

Η Ρενέ Ρεβάχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ηθοποιός και έπειτα παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας. Εργάζεται σα φωτογράφος από το 2001 και η αγάπη της για το θέατρο έχει επηρεάσει την προσέγγισή της στη φωτογραφία. Σαν αποτέλεσμα, η τάση της είναι να σκηνοθετεί τις εικόνες και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της σαν μέρος μιας παράστασης. Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2016, ξεκίνησε την υποβρύχια φωτογραφία με ελεύθερη κατάδυση. Ο βυθός στις εικόνες της, φαίνεται μαγικός και τα πρόσωπα που απεικονίζοται στο νερό, μοιάζει να κολυμπούν στον δικό τους εσωτερικό βυθό.

***

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Maria Kappatou 


Info

Σιωπή – Η αναπνοή του νου: Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας της Ρενέ Ρεβάχ
Από τις 2 έως τις 17 Φεβρουαρίου
Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα


Διαβάστε επίσης:

Έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας της Ρενέ Ρεβάχ στο Booze