Χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια του, ο καλλιτέχνης Naoki Onogawa με έδρα το Τόκιο, διπλώνει δεκάδες χάρτινους πελαργούς, μικρότερους από ένα εκατοστό. Στη συνέχεια, στερεώνει τα μικροσκοπικά πτηνά σε ασύμμετρες μορφές δέντρων, δημιουργώντας γλυπτά που μοιάζουν με μπονσάί.

Ο Onogawa αποκαλύπτει ότι άρχισε να κατασκευάζει τα μικροσκοπικά πουλιά μετά τον μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας το 2011, ο οποίος κατέστρεψε τμήματα του νότιου Χοκάιντο και του Τοχόκου, τα οποία ο Naoki επισκέφτηκε το επόμενο έτος. Καθώς περπατούσε στην πόλη Rikuzen Takata, εντόπισε 1.000 χάρτινους πελαργούς στο μέρος όπου υπήρχε ένα γκρεμισμένο σχολείο από το τσουναμι.

«Μου φάνηκε τρομακτικό το πόσο αδύναμοι είμαστε εμείς οι άνθρωποι μπροστά στο θαύμα της φύσης. Ταυτόχρονα, ένιωσα ότι μου έδωσε πνοή η δύναμη της ζωής, η oποία έλαμψε τόσο έντονα μετά την ξέσπασμα της(…) Στους 1000 πελαργούς, ήταν σαν να μπορούσαμε να δούμε το αποτέλεσμα μιας ερημικής τελετουργίας όπου οι άνθρωποι διοχέτευαν τα ασταθή συναισθήματά τους και προσεύχονταν να συμβεί το καλό. Δυσκολεύομαι να βρω τις λέξεις για να το περιγράψω, αλλά νομίζω ότι ίσως τα πουλιά που διπλώνω προέρχονται από εκείνον τον τόπο της προσευχής και έτσι δημιουργούνται τα γλυπτά μου.»

Οι πελαργοί του Onogawa θα βρίσκονται στο Μουσείο Τέχνης του Setouchi City παράλληλα με την εγκατάσταση αλατιού του Motoi Yamamoto έως τις 5 Μαΐου.

Μπορείτε να δείτε διάφορα έργα του καλλιτέχνη, εδώ.

Πηγή: Colossal | Designboom / Φωτογραφίες: naokionogawa