Οι θρυλικές μελωδίες του Steve Lacy ξαναζωντανεύουν μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των The Whammies, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός σε έναν ελεύθερο χορό. Έξι μουσικοί ξαναδιαβάζουν γνωστές και άγνωστες παρτιτούρες του δασκάλου του τζαζ αυτοσχεδιασμού Steve Lacy.

Όλα ξεκίνησαν το 1983, όταν έφηβος ακόμα, ο Ολλανδός σαξοφωνίστας Γιόριτ Ντάικστρα είδε τον –για πολλούς, κορυφαίο δάσκαλο του τζαζ αυτοσχεδιασμού– Στηβ Λέησυ να παίζει με τον συμπατριώτη του ντράμερ Χαν Μπέννινκ. Έπαιζαν επανεφευρίσκοντας την άμεση δημιουργία μέσα από γραμμές ελεύθερες όσο και δομημένες. Καταγοητευμένος από τη μελωδική κομψότητα, αποφάσισε πως αυτό ήταν το μόνο που ήθελε να κάνει. Το βιβλίο Findings του Λέησυ έγινε η Βίβλος του. Όταν ο Λέησυ εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ο Ντάικστρα έγινε μαθητής του. Τον θυμάται να του εξηγεί πώς από οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί μουσική, παρακινώντας τον μάλιστα: «Πάμε να τζαμάρουμε στη λιμνούλα με τις πάπιες…»
Στη Βοστόνη, στο ίδιο ωδείο, βρισκόταν ήδη ο Παντελής Καραγεώργης με ιδιαίτερη εμπειρία στη μουσική των Thelonious Monk και Lennie Tristano και έχοντας κάνει δικές του διασκευές σε ολόκληρο το έργο του πρώτου!

Ήταν φυσικό οι Ντάικστρα και Καραγεώργης να επικοινωνήσουν γόνιμα, καθώς ο Λέησυ αναφερόταν συχνότατα στον Μονκ και υπήρξε μάλιστα μέλος της μπάντας του!

Ακολούθησε πολύχρονη διεξοδική έρευνα. Το 2012, οι δύο συνεργάτες, με τη συνδρομή του βετεράνου Μπέννινκ, συνίδρυσαν τους Whammies, έχοντας ένα αρχείο 500 συνθέσεων. Με το σχήμα αυτό ανέπτυξαν τεχνικές «στιγμιαίων ενορχηστρώσεων», προσεγγίζοντας τα κομμάτια με έμφαση στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία, αλλά και με σεβασμό στα πρωτότυπα, ξαναζωντανεύοντας έργα γνωστά, άγνωστα ή και ουδέποτε ηχογραφημένα!

Jorrit Dijkstra: άλτο σαξόφωνο, Lyricon
Παντελής Καραγεώργης: πιάνο
Jeb Bishop: τρομπόνι
Mary Oliver: βιολί, βιόλα
Jason Roebke: μπάσο
Han Bennink: ντραμς

Παράλληλες δράσεις

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Συζήτηση μετά την συναυλία με τους The Whammies