Το όνομά τους στα αρχαία ελληνικά, σημαίνει «με γροθιές και κλωτσιές». Έτσι εισέβαλαν στα ελληνικά μουσικά δεδομένα και άλλαξαν για πάντα την ελληνική μουσική. Με την ορμή και το πάθος ενός μαχητή, μοναχικού στην αρχή αλλά με ένα ολόκληρο στρατό φανατικών οπαδών στο τέλος!

Από το 1988 που οι δύο παιδικοί φίλοι από τις δυτικές συνοικίες της Αθήνας, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, έφτιαξαν τη μπάντα που την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Πυξ Λαξ και έδωσαν 1989 έδωσαν ηχογραφημένα τραγούδια τους στον Μάνο Ξυδούς, ο οποίος εκείνη την εποχή εργαζόταν στη δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ πέρασαν 30 χρόνια.

Από τότε ακολούθησε μια δημιουργική πορεία με πολλές συνεργασίες με έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και μια στενή πιστή σχέση με το κοινό που σημαδεύεται από χιλιάδες εισιτήρια και πωλήσεις δίσκων. Δημιούργησαν τη δική τους σχολή στην ελληνική μουσική σκηνή με τη μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλο συγκρότημα.

Το φθινόπωρο του 2009, και ενώ ο καθένας από τα μέλη είχε τραβήξει τον δικό του δρόμο ο Μάνος Ξυδούς, είχε την ιδέα της επιστροφής. Την εμπιστεύτηκε στον Νίκο Λώρη, βασικό συνεργάτη των Πυξ Λαξ επί 8 ολόκληρα χρόνια (1995 – 2003) και το Πάσχα του 2010 μοιράζονται την ιδέα τους με τον Φίλιππο Πλιάτσικα και τον Μπάμπη Στόκα και όλοι μαζί παίρνουν την απόφαση για επανένωση των Πυξ Λαξ, για μια μουσική επανασύνδεση για λίγες μοναδικές συναυλίες.

Στις 13 Απριλίου 2010 έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ξυδούς.

Το 2011 οι Πυξ Λαξ συναντιούνται ξανά με το κοινό τους, δίνοντας συναυλίες σε μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αφιερωμένες στη μνήμη του Μάνου.

Σε καιρούς που έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο πιο πολύ από ποτέ, σε καιρούς που η μουσική μοιάζει να είναι η μόνη λύση, οι Πυξ Λαξ είναι ξανά μαζί μας και μας χαρίσουν αξέχαστες μουσικές εμπειρίες!


Διαβάστε επίσης:

30 χρόνια Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία!

Φεστιβάλ «Στη Σκιά Των Βράχων 2018»: Η μεγάλη καλοκαιρινή συνάντηση!