Η πρώτη εκδήλωση που ακολούθησε μετά τα εγκαίνια της 17ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου είχε τίτλο «Πολιτική για το βιβλίο, ο ρόλος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού» και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΙΠ Ανδρέας Σιδέρης.

Στη διάρκειά της αναφέρθηκαν σε επίκαιρα θέματα, όπως ο σημαντικός ρόλος της νέας ψηφιακής πραγματικότητας, που αναδεικνύεται και μέσα από τη φετινή διοργάνωση, ο οποίος όμως οφείλει να συνδυάζεται και με τη φυσική παρουσία τόσο του βιβλίου όσο και των ανθρώπων του χώρου και του κοινού. Σε αυτό αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας τον όρο «Phygital» ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης: «Θεωρώ ότι μέσα από το φετινό εγχείρημα μπορούμε να κρατήσουμε στοιχεία και για τις επόμενες εκθέσεις που θα γίνουν δια ζώσης ώστε να προσεγγίσουμε περιοχές της Ελλάδας που μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση στην Έκθεση και έμεναν εκτός, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία», τόνισε.

Πλέγμα δράσεων του ΥΠΠΟΑ για το βιβλίο

Ακολούθως ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα δράσεων που σχετίζεται ευρύτερα με την πολιτική του ΥΠΠΟΑ για τον χώρο του βιβλίου: Δημιουργία ενός μεγάλου υπερκόμβου με τίτλο “greeklit” σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο του οποίου θα επαναλειτουργήσει με ανανεωμένη μορφή και δυνατότητες το πρόγραμμα ενίσχυσης της Μετάφρασης Ελληνικών Βιβλίων προς άλλες γλώσσες που είχε νεκρώσει μετά την κατάργηση του προγράμματος «Φρασις».

Νέες δυνατότητες όπως η διαδικτυακή διαδικασία υποβολής αιτημάτων ψηφιακά και η δυνατότητα επιδότησης της μετάφρασης ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος κειμένου στα αγγλικά θα διευκολύνουν περαιτέρω την διαδικασία.

Επίσης, ο κόμβος θα λειτουργεί ως μια πλατφόρμα προβολής και ανάδειξης του βιβλίου, αλλά και ως ένα εργαλείο επικοινωνίας, ενημέρωσης και δικτύωσης των ανθρώπων του Ελληνικού βιβλίου: εκδότες, βιβλιοπώλες, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, εικονογράφοι, γραφίστες και λογοτεχνικοί πράκτορες.

Τα παραπάνω θα συνδυαστούν με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα προώθησης και προβολής μέσα από μία ενιαία και διϋπουργική στρατηγική.

Στη συζήτηση αναφορά έγινε και στην ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου με περισσότερα από €1,2 εκατομμύρια μέσω του προγράμματος που ανέπτυξε το ΥΠΠΟΑ με τον ΟΑΕΔ για την διανομή περισσότερων από 60.000 voucher αξίας €20 για την αγορά βιβλίων σε ανέργους έως 24 ετών.

Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Νίκος Κούκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η νέα διοίκηση του ΕΙΠ αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με βάση τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, στην προώθηση του βιβλίου ως μορφωτικό και παιδευτικό αγαθό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε συνεργασία πάντα με τον εκδοτικό κόσμο και τους πνευματικούς δημιουργούς. Επεσήμανε επίσης την πρόθεση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για αμοιβαία και επωφελή συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Τέλος, ο συντονιστής της συζήτησης Ανδρέας Σιδέρης επεσήμανε εύστοχα ότι το ΕΙΠ έχει δρασκελίσει το κατώφλι της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας στις διαδικτυακές εκθέσεις του Πεκίνου και της Φρανκφούρτης, αλλά και της δια ζώσης παρουσίας του στην Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας. Ολοκλήρωσε δε τη συζήτηση με τη φράση: «Διαβάζω σημαίνει ζω. Βιώνω τον πολιτισμό και διαμορφώνω την ταυτότητά μου».

Η διοργάνωση πραγματοποιείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ – HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και, για πρώτη φορά εφέτος, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.