Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που παραδοσιακά κάθε χρόνο δεν κυκλοφορούν και πολλά νέα άλμπουμ. Παρόλα αυτά η ελληνική παραγωγή δείχνει να ξεκινά τη χρονιά δυναμικά. Από τις πρώτες κυκλοφορίες άλμπουμ ελληνικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν  στην αρχή της χρονιάς, ξεχωρίζουμε τις εξής τρεις:

Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο – The Passing 

Νέο πιάνο – τρίο  μας συστήνει ο κορυφαίος jazz πιανίστας, συνθέτης και παιδαγωγός Γιώργος Κοντραφούρης.  Στο “The Passing” στρατολογεί δύο ραγδαία ανερχόμενους νεαρούς έλληνες μουσικούς,  τον Κίμωνα Καρούτζο στο μπάσο και τον Ιάσωνα Wastor στα τύμπανα οι οποίοι ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στην Νέα Υόρκη.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει πέντε νέες συνθέσεις του Κοντραφούρη, μία διασκευή του πρωτοπόρου jazz πιανίστα, συνθέτη και επίσης παιδαγωγού Μάρκου Αλεξίου, (1939 – 2014) – ο οποίος μάλιστα υπήρξε δάσκαλος του Κοντραφούρη –  και μία διασκευή στο “Αιώρα” της Σαββίνας Γιαννάτου, νεανικό έργο της που είχε πρωτοπαρουσιαστεί στους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού της Κέρκυρας που είχε ιδρύσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Κοντραφούρης μέσα από αυτό το  άλμπουμ δείχνει να διερευνά το πιάνο ως μέσο αναδρομής των μουσικών αναμνήσεων της ως τώρα πορείας του χρησιμοποιώντας την κλασική φόρμα του πιάνο-τρίο στην οποία διαπρέπει κάθε φορά που καταπιάνεται με αυτή.

Η πρώτη live παρουσίαση του “The Passing” στο θρυλικό jazz club Birdland στη Νέα Υόρκη την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου αποτελεί αναμφίβολα μεγάλη τιμή για το άλμπουμ και τους δημιουργούς του και από μόνη της λέει πολλά.

Το άλμπουμ «The Passing» κυκλοφόρησε στις 17 Ιανουαρίου  σε βινύλιο, cd & digital από την Puzzlemusik.

ΣtellaThe Break  

Αέρα εξωτερικού έχει και αυτό το άλμπουμ. Το τρίτο της Σtella (κατά κόσμον Στέλλα Χρονοπούλου ) είναι το πρώτο της διεθνές άλμπουμ καθώς κυκλοφορεί από την Καναδική εταιρεία Arbutus Records η οποία διανέμεται από την Rough Trade.

To “The Break” είναι  ένα indie-pop άλμπουμ όπως και τα προηγούμενα της δισκογραφίας της, ξεχωρίζει όμως από αυτά – και είναι μάλλον το καλύτερο της – καθώς δίπλα στην σπιρτάδα και την αμεσότητα που παρουσίαζαν οι ως τώρα δουλειές της έρχεται να προστεθεί μία feel-good διάθεση από την οποία όμως δεν λείπει  μία υποβόσκουσα μελαγχολία. Αυτή η αντίθεση χαρακτηρίζει το άλμπουμ, το κάνει πολυεπίπεδο και του δίνει έξτρα πόντους ενδιαφέροντος.

Σε συνδυασμό βέβαια με το γεγονός πως περιέχει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια που έχει γράψει ποτέ, όπως τα Forest και I am alone.

Μόνιμος κάτοικος Αθηνών η Σtella, μεταμορφώνεται σε πουλί στο εξώφυλλο του άλμπουμ και δεν αποκλείεται να πετάξει σε τόπους μακρινούς.

Το «The Break» κυκλοφόρησε στις 24 Ιανουαρίου σε βινύλιο, cd & digital από την καναδική Arbutus.

Mechanimal  – Crux

4ο άλμπουμ για το σχήμα του Γιάννη Παπαϊωάννου (γνωστός και από τις παλαιότερες δουλείες του ωs ΙΟΝ).

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που συνοδεύει την κυκλοφορία του άλμπουμ το “Crux” είναι το μανιφέστο των Mechanimal: “μία εκ βαθέων έρευνα του παρελθόντος, του παρόντος και του (πιθανού) μέλλοντος της καθημερινότητας με στόχο την προσωπική αφύπνιση. Εστιάζει στην ιδέα μιας συγχώνευσης φαινομενικά ασυμβίβαστων μουσικών κόσμων και θεωριών με σεβασμό προς του μηχανισμούς όλων αυτών.”

Και πράγματι το άλμπουμ παρουσιάζει πολυσυλλεκτικότητα. Ο ήχος και η παραγωγή ηχούν πολύ σύγχρονα και φρέσκα. Οι συνθέσεις όμως κλείνουν το μάτι σε πολλά από τα επί μέρους ιδιώματα της ηλεκτρονικής μουσικής του παρελθόντος. Ξεκινώντας από τόσο πίσω όσο τα ’80s και το electro-goth της εποχής, περνώντας στην electro-pop των 90’ς και μέσα από διάφορες ενδιάμεσες στάσεις φτάνει ως τις μέρες μας με το εναρκτήριο του άλμπουμ τραγούδι (“Ghetto Level” ) να κλείνει δημιουργικά το μάτι στην trap.

Το «Crux» κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου σε βινύλιο, cd & digital από την Inner Ear.