Ο Φοίβος Οικονομίδης, είναι γνωστός ως ιστορικός ερευνητής και δημοσιογράφος. Καθ\’ ότι έχει ασχοληθεί συστηματικά με την αρχειακή έρευνα σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, πρώην Σοβιετική Ένωση, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, κ.α. απόκτησε ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στις διεθνείς σχέσεις της σύγχρονης Ελλάδας και της Βαλκανικής ιστορίας.

Σήμερα, ως δημοσιογράφος στα Ιστορικά της Ελευθεροτυπίας, έχει με τα άρθρα του δημιουργήσει ερεθίσματα για μια σειρά πολιτικά, κοινωνικά και ιστορικά ζητήματα, προσφέροντας έτσι πολύτιμες πληροφορίες στο διάλογο και την ιστορική γνώση.

Το βιβλίο του «Οι Προστάτες» εκδίδεται για 4η φορά εμπλουτισμένη με επί πλέον στοιχεία ντοκουμέντα από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το ιστορικό έργο του Φ. Οικονομίδη πραγματεύεται την Ιστορία της ελληνικής Εθνικής Αντίστασης με βάση τις διεθνείς εξελίξεις και τη διπλωματική δραστηριότητα των Συμμάχων την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, του καταστρεπτικότερου στην ανθρώπινη ιστορία.

Κατά την περίοδό του γεννήθηκε η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο που θα ανέτελλε μετά το τέλος του. Αυτό το όνειρο, η ελπίδα, κυρίευσε και τον ελληνικό λαό σχεδόν στο σύνολό του. Ήταν ουτοπικές ή είχαν πραγματική βάση οι προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών; Σ’ αυτό το ερώτημα επιχειρεί έμμεσα ν’ απαντήσει η παρούσα έκδοση.

Για τη συγγραφή του βιβλίου ο συγγραφέας-ερευνητής κινήθηκε σε δύο επίπεδα: Στην αρχειακή έρευνα, τη μελέτη διπλωματικών εγγράφων και στην προφορική μαρτυρία πρωταγωνιστών μιας εποχής. Και τις δύο αυτές πηγές τις συνδύασε με απόλυτη επιτυχία.

Με νηφαλιότητα, σχολαστική έρευνα και αντικειμενικότητα ο συγγραφέας με το έργο του συνεισφέρει τα μέγιστα στη Σύγχρονη Νεοελληνική Ιστορία παραδίδοντας στο αναγνωστικό κοινό και στους μελετητές μια ανεκτίμητη πηγή ντοκουμέντων και μια έρευνα για την αληθινή ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Η έκδοση περιέχει συμπληρωμένη βιβλιογραφία, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και ευρετήριο.