Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Φ.Σ. Παρνασσός

… διοργανώνει ένα διήμερο συναυλιών πιάνου στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2013, με τίτλο “Οι πιανίστες του Ιονίου” κατά τη διάρκεια του οποίου μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, όλοι φοιτητές του Πανεπιστημου, μαζί με τον καθηγητή τους και πιανίστα Λάμπη Βασιλειάδη θα παρουσιάσουν δυο βραδιές με έργα Bach-Brahms, Beethoven, Bartók, Ravel, Chopin, Scriabin, Schumann, και Liszt.

Οι Εβίτα Μανιατοπούλου, Νίκος Λαβασάς, Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού και Δημήτρης Παγανός-Κουκάκης θα εμφανιστούν την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στις 20.30, ενώ η συναυλία με τον Λάμπη Βασιλειάδη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου την ίδια ώρα και έχει ως θέμα την “Απώλεια”.

Και οι δυο συναυλίες είναι αφιερωμένες στον μεγάλο Ρώσο πιανίστα και Δάσκαλο Viktor Karpovich Merzhanov που απεβίωσε πρόσφατα αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο διδασκαλίας και πιανιστικής τέχνης. Τιμώντας την ιδιαίτερη πιανιστική παράδοση όπως την καλλιέργησε ο Viktor Merzhanov, η συναυλία του δασκάλου ακολουθείται από αυτή των «μαθητών» σε ένα σύνολο όπου το ζητούμενο είναι η ανθρώπινη ολοκλήρωση και όχι η «τελειότητα».

Ακολουθούν τα βιογραφικά των καλλιτεχνών:
Ο Λάμπης Βασιλειάδης σπούδασε σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία και Αμερική, με κορυφαίους καθηγητές όπως οι Υ. Μenuhin, V. Merzhanov, J. Rose και J. Tocco. Έχει εργαστεί στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, υπήρξε μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του Ohio Music Teachers Association, του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα βραβεία D. Price στο Mannes College of Music στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E. Gilels” στην Ουκρανία, του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταιλάνδης, ενώ έχει δώσει σεμινάρια και συναυλίες στα Πανεπιστήμια του Bowling Green, Toledo, William and Mary Virginia, Boston University, Wroclaw της Πολωνίας, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία.

Πολλαπλά βραβευμένος σε διεθνείς διαγωνισμούς και με εγκωμιαστικές κριτικές για το έντονο προσωπικό στυλ και τη δεξιοτεχνία του, έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες, έχει παίξει για ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς σε Η.Π.Α και Ευρώπη, ενώ έχει ηχογραφήσει 13 δίσκους.

Από το 2002 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ώς υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής Ακαδημίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος των “Deutsch- Griechische Musiktage” στο Solingen της Γερμανίας, και Συντονιστής των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.

Ο Νικόλαος Λαβασάς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1992. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε τις σπουδές του στο Πολυάνειο Ωδείο Ι.Μ. Κιλκίς. Σε ηλικία 15 ετών πήρε το πτυχίο Αρμονίας. Σε ηλικία 18 ετών απέσπασε έπαινο διάκρισης στον πανελλήνιο μουσικό διαγωνισμό Gina Bachauer Junior για πιάνο. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τον Δημήτρη Δημόπουλο και τον Γιώργο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 φοιτά στο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου. Το καλοκαίρι του 2012 παρακολούθησε τα σεμινάρια International Music Days στο Brache της Γερμανίας με τον Λάμπη Βασιλειάδη και τον Reinhard Becker.

Η Εβίτα Μανιατοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 10 χρονών στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά (δίπλωμα πιάνου με βαθμό άριστα 10 και α΄ βραβείο). Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στην τάξη του Σταμάτη Αθανάσουλα, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους R. Becker, S. Karpunkina, J. Karnavicius και R. Satterlee και έχει συμμετάσχει σε συναυλίες πιάνου σε Κέρκυρα, Ξάνθη και Αθήνα. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Δημήτρης Παγανός-Κουκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και ξεκίνησε πιάνο στα 7 του χρόνια. To 2003 πήρε το Πτυχίο Αρμονίας με βαθμό Άριστα, το 2004 το Πτυχίο Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί και το 2008 το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό Άριστα και Β\\’ Βραβείο από το Ωδείο Βύρωνα. Από το 2009 σπουδάζει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους Hideyo Harada, Jurgis Karnavicius, Reinhard Becker. Έχει επίσης δώσει συναυλίες σε Κέρκυρα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Λαμία, Αθήνα.

Η Ελένη-Περσεφόνη Σταυριανού γεννήθηκε 1990 και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου και αποφοίτησε από το Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες το 2007 λαμβάνοντας το Πτυχίο Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί. Έλαβε μέρος σε διαγωνισμό της ΧΟΝ αποσπώντας το Β\\’ βραβείο στην κατηγορία της. Το 2008 εισήχθη της στο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες πιάνου στην Κέκρυρα, Ξάνθη και Αθήνα και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους Χρίστος Παπαγεωργίου, Park Heyoung, Svetlana Karpunkina, Jurgis Karnavicius, Reinhard Becker.