Όλα όσα βλέπουμε ή ό,τι φαινόμαστε
όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο;
Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα), είναι σκηνοθέτης, performer, μουσικός και multimedia artist. Από το 2012 ερευνά το πεδίο της σύγχρονης αφήγησης με τη δημιουργική χρήση πολυμέσων. Έμπνευση για τη δημιουργική της διαδικασία αποτελεί ο ήχος και η ηλεκτρονική μουσική. Εκτός από τη σκηνοθεσία, στις παραστάσεις της υπογράφει τη μουσική, τα ηχητικά υλικά, όπως και τη δραματουργία ήχου και εικόνας.

Για το Φεστιβάλ Αθηνών 2018 διασκευάζει σε συναυλία/ηχητική παρτιτούρα τα πιο γνωστά ποιήματα και αφηγήματα του Πόε. Ο λόγος γίνεται ήχος και μεταφέρει σε εικόνες τον σκοτεινό και μυστηριώδη κόσμο του Πόε, από μια νεαρή δημιουργό που έχει διακριθεί τα τελευταία χρόνια σε ανάλογα εγχειρήματα.

Aποασπάσματα από τα υπέροχα κείμενα του Πόε, δημιουργούν μία ιδιαίτερη αφηγηματική σύνθεση που βρίσκεται σε δημιουργική συνύπαρξη με τη μουσική, την εικόνα και τους ήχους. Μία παράσταση ανοιχτής δομή που κινείται μεταξύ θεάτρου, συναυλίας ηχητικής και εικαστικής εγκατάστασης, όπου οι ηθοποιοί λειτουργούν ως αφηγητές-ραψωδοί στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο λόγος γίνεται ήχος και μεταφέρει σε εικόνες τον σκοτεινό και μυστηριώδη κόσμο του Πόε.

Γιατί τα κείμενα αυτά, που γράφτηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μας στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα; Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο σύγχρονα, σαν να μιλούν για την εποχή μας; Τα πρόσωπα που υποφέρουν, ακρωτηριάζονται, δολοφονούνται στο φανταστικό τους σύμπαν θυσιάζονται συμβολικά για μας, για να ξορκίσουν τον ενδόμυχο φόβο του δικού μας θανάτου. Το φαντασιακό είναι, κατά τον Πόε, η μόνη διαφυγή από το αδιέξοδο της κλειστοφοβικής πραγματικότητας του σύγχρονου ανθρώπου – μιας πραγματικότητας της οποίας ο συγγραφέας αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξη.

Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα)

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία / Μετάφραση/ Μoυσική/ Oπτική & Ηχητική Δραματουργία: Violet Louise
Ερμηνεύουν: Aγλαΐα Παππά, Λουίζα Κωστούλα
Σχεδιασμός συστήματος αναπαραγωγής ήχου και εικόνας: Studio 19
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Bίντεο: Bασίλης Κουντούρης ( Studio 19)
Ηχοληψία: Kώστας Μπώκος (Studio 19)
Κοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Εικονοληψία: Blaec Cimematography (Άρης Παυλίδης), Studio19 (Bασίλης Κουντούρης)
Boηθός Σκηνοθέτη: Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

H παράσταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Αθήνα 2108 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου – ΟΥΝΕΣΚΟ». Mε τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, με ιδρυτικό δωρητή το ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Διαβάστε επίσης:

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018: Το πρόγραμμα