Το φεστιβάλ Πέτρας και η θεατρική εταιρία Βήματα παρουσιάζουν στο Θεάτρο Πέτρας τη Δευτέρα 13 Ιουλίου το έργο Οι πανουργίες της Φλουρούς, βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Βικελά Η άσχημη αδελφή.

Ο Συριανός Δημήτρης Βικέλας -πεζογράφος, διανοητής, μεταφραστής και εκ των ηγετών της προσπάθειας για την ανασύσταση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- μας κληροδότησε ορισμένα εξαιρετικά διηγήματα, ένα από τα οποία είναι και Η άσχημη αδελφή.

Η υπόθεση του διηγήματος, η οποία έχει αρκετά διαφοροποιηθεί στη θεατρική έκφανση επεκτείνοντας τη μυθοπλασία με τους κώδικες του δράματος έχει ως εξής: Ο ιδιόρρυθμος καθηγητής των ελληνικών κύριος Πλατέας, υπέρβαρος και αλλόκοτος βιώνει τη ζωή του μέσα από φαντασιώσεις των Ομηρικών επών (πιθανότατα ο ήρωας να είναι πραγματικός αφού ο Βικέλας μαζί με τον Ροΐδη αποφοίτησαν από το Λύκειο Ευαγγελίδη στη Σύρο). Ο κύριος Πλατέας, σώζεται από βέβαιο πνιγμό από έναν νεαρό πρωτοδίκη και του αφοσιώνεται δια βίου. Ο πρωτοδίκης, ερωτευμένος με μία νεαρή και όμορφη κοπέλα δεν μπορεί να ολοκληρώσει την ευτυχία του, αφού η μεγαλύτερη και άσχημη αδελφή της δεν μπορεί να παντρευτεί πρώτη όπως είναι το έθος της εποχής. Την άσχημη αδελφή προσφέρεται να παντρευτεί ο Πλατέας για να ανοίξει ο δρόμος για την ευτυχία του σωτήρα του.

Η Φλουρού καταλυτική ηρωίδα, νταντά του Πλατέα και ιδιόρρυθμη πολιτικάντης του νησιού εμπλέκεται και εμπλέκει την υπόθεση σε σημείο ώστε να αναστατωθεί η τάξη, η κοινωνική και η πολιτική ζωή της Ερμούπολης του δεύτερου μισού του 19ου  αιώνα. Εξωφρενικές, κωμικές συνθήκες χαρακτηρίζουν το έργο μέχρι να επιτευχθεί το αίσιο τέλος.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Ευανθία Στιβανάκη, μουσική: Δημήτρης Λέκκας, σκηνικά-κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν οι: Γερασιμίδου Ελένη (Φλουρού), Γιαννείος Προκόπης (Έπαρχος- Μητροφάνης), Κατσιγιάννης Παναγιώτης (Λιάκος), Μπαρόλα Μάρα (Ζηνοβία), Ξένος Αντώνης (Πλατέας), Ξένου Αγγελική (Ευλαλία).