Οι Palyrria, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά σχήματα που συνδυάζουν παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονο ρυθμό, θα εμφανιστούν για τρεις Πέμπτες

στο Τώρα Κ44 στο Γκάζι. Μαζί τους, εξαιρετικοί καλεσμένοι! Λεωνίδας Μπαλάφας, Larry Gus και ο Μίμης από το Καραβόσταμο!

Τι κοινό μπορεί όμως να έχουν οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες;

Τρεις διαφορετικοί καλλιτέχνες, καθένας  -για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους- επιτυχημένος στον τομέα του, θα περάσουν από το πάλκο των Palyrria και κανείς δεν ξέρει (ή μάλλον ξέρει) τι πρόκειται να συμβεί για τρεις συνεχόμενες Πέμπτες στο ΤΩΡΑ Κ44.

Η αρχή θα γίνει την Τσικνοπέμπτη με το ανερχόμενο ταλέντο στο βιολί, που δεν είναι άλλος από τον Μίμη από το Καραβόσταμο (έτσι θέλει να τον αποκαλούν) ο άνθρωπος που ευθύνεται για τις ορδές παραθεριστών που σπεύδουν ωσάν μανιακοί στα πανηγύρια του ακατανόμαστου νησιού. Ναι, καλά καταλάβατε. Ικαριώτικο γλέντι μέχρι τελικής πτώσεως!

H επόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου του Thursdays on Demand ανήκει στον Larry Gus, ένα καλό παιδί, λίγο πειραγμένο βέβαια, αλλά μεγάλη μανούλα στα samples. Τι θα μας παρουσιάσει; Ο θεός (λέμε τώρα) κι η ψυχή του.

Το σήκουελ τελειώνει την Πέμπτη 10 Μαρτίου με τον Λεωνίδα Μπαλάφα που είπαμε να τον αφήσουμε τελευταίο για να υπάρχει περιθώριο να παίζει όλο το μήνα. Ποτέ δεν ξέρεις μ’ αυτούς τους καλλιτέχνες…

Thursdays On Demand Dates:

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου

Ικαριώτικο τσικνο-γλέντι με καλεσμένο στο βιολί τον Μίμη από το Καραβόσταμο! Ελάτε από νωρίς για να προλάβετε τα κοψίδια!

Πέμπτη 3 Μαρτίου
Πειραγμένα samples, αμφίβολη αισθητική, υπερρεαλισμός και υποκουλτούρα υπό την φουτουριστική καθοδήγηση του Larry Gus (Cast-A-Blast).

Πέμπτη 10 Μαρτίου

Από την Palyrria δεν γλιτώνει ούτε ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο οποίος –μη φοβάστε- θα εμφανιστεί για λίγο στη σκηνή προκειμένου να μπλεχτεί στα ηλεκτρονικά τερτίπια της ελληνικής παράδοσης.

Λίγα λόγια για τους Palyrria

Μετά το 1ο Βραβείο, ως καλύτερο συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής στη Διεθνή Έκθεση KOTFA 2007 στη Σεούλ της Κορέας και την περιοδεία τους το 2008 σε Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία και Ολλανδία, οι PALYRRIA επιστρέφουν παρουσιάζοντας το νέο τους δίσκο, με διεθνείς και ελληνικές εκλεκτές συμμετοχές.
Στον 4ο δίσκο των Palyrria – Electrifying Nature, επιπλέον των μελών του συγκροτήματος, συμμετέχουν ως καλεσμένοι, οι: Kumar (Κούβα), από το συγκρότημα των Ojos de Brujo, οι Maxwell Wright & DJ Panko (Ισπανία), Florian Mikuta (Ρουμανία), Matthias Loibner (Αυστρία), Αχιλλέας Περσίδης, Παντελής Στόικος,  Σεραφείμ Μαρμαρίδης, Γιάννης Δημητριάδης (Ελλάδα).

Οι Palyrria εμφανίζονται με ανανεωμένη σύνθεση: Tsiko – drums, κρουστά, Dr. Aja – μπάσο, κρουστά, K. Haller – keyboards, effects, live electronics, Strider – κλαρίνο, καβάλ, γκάιντα, Misha – Φωνή (MC), κρουστά,  Ανδρέας Αρβανίτης – λύρα, Λόλα- φωνή, πλήκτρα.

Οι PALYRRIA συμμετέχουν επίσης στο πολυεθνικό “THE TIME PROJECT” – που δημιούργησε ο Matthias Loibner (Αυστρία)- μαζί με τα συγκροτήματα MITSOURA (Ουγγαρία), SNO (Σουηδία) και FAMILHA ARTUS (Γαλλία).

Οι PALYRRIA Δημιουργήθηκαν το 1996 σαν ένα dance project.

Το 1999 διαμόρφωσαν τον προσωπικό τους ήχο, που τους χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Το ονομάζουν World-Electro και όντως η μουσική τους δεν είναι ούτε αμειγώς ηλεκτρονική, ούτε όμως και καθαρά “ethnic”.

Είναι μια προσπάθεια αναγέννησης της (ελληνικής κατά κύριο λόγο) παραδοσιακής μουσικής μέσα από τις σύγχρονες μουσικές της δύσης (electro, dub, techno, κτλ).

Οι PALYRRIA χρησιμοποιούν αρχαίες Αιολικές κλίμακες, την πεντατονία της Ηπείρου, όργανα που μας έρχονται από τα βάθη της ιστορίας, σμίγοντάς τα με τον ηλεκτρονικό ήχο, τους club ρυθμούς και τη μουσική τεχνολογία, σε ένα πάντρεμα που μοιάζει αρχαϊκό και φουτουριστικό ταυτόχρονα.

Οι PALYRRIA είναι ένα μουσικό συγκρότημα και όχι ένα στουντιακό εγχείρημα και αποτελείται από βιρτουόζους μουσικούς που γνωρίζουν πολύ καλά τα όργανά τους και είναι σε θέση να αναπαράγουν τον ήχο του συγκροτήματος χωρίς τη βοήθεια προ-ηχογραφημένων ταινιών.

Περιοδεύουν διαρκώς και θεωρούν τις ζωντανές εμφανίσεις ως την πιο ζωτική λειτουργία του συγκροτήματος. Παρ’ όλα αυτά το στούντιο αποτελεί εξ ίσου σημαντική προτεραιότητα.

Οι δισκογραφικές τους δουλειές μέχρι σήμερα αποτυπώνουν καθαρά την εξέλιξη του συγκροτήματος.
1. Χωρίς Βαρύτητα (2001). Ηχογραφήθηκε ζωντανά το 1999. Αιχμαλωτίζει όλη τη μαγεία της ζωντανά παιγμένης μουσικής, με έμφαση στα παραδοσιακά όργανα.

2. Palyrria (2004). Παραδοσιακοί και ηλεκτρονικοί ήχοι είναι εξ ίσου παρόντες. Σκαρφάλωσε στο No 8, των World Music Charts Europe (10/04) και στο No 20, του ετήσιου Top-100 για το 2004 http://www.wmce.de/

3. Methexy (2006). Η πιο ώριμη δουλειά των Palyrria με Κρητικές μελωδίες, ρυθμούς από τη Θράκη και τον Πόντο, αρχαιοελληνικούς στίχους και ινδικά πνευστά. Η ελληνική μουσική παράδοση εμπλουτισμένη δημιουργικά με μια εντελώς σύγχρονη ηλεκτρονική χροιά γίνεται ο σημερινός μουσικός πρεσβευτής της Ελλάδας στον κόσμο.

4. Electrifying Nature (2010). Με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων ενεργής δράσης η Palyrria αλλάζουν πρώσοπο και ανανεώνουν τη σύνθεση και το ρεπερτόριό τους. Ο τέταρτος δίσκος τους είναι το επιστέγασμα αυτής της αλλαγής. Πιο οργανικός με έμφαση στα φυσικά όργανα και βουτώντας βαθιά στην ελληνική παράδοση, ακούγεται φρέσκος, απλός μα και συνάμα βαθιά “ψαγμένος”. Η Palyrria διανύει μία νέα μουσική εφηβεία.