Η πολυεθνική κολεκτίβα Oi Va Voi από το Λονδίνο καταφθάνει, το Σάββατο 7 Μαρτίου, στην Αθήνα και στη σκηνή του Gazarte, για ένα πολυπολιτισμικό session που όμοιό του δύσκολα συναντά κανείς!

Ροκ εν ρολ, εβραϊκή μουσική, dance beats, electronica και άρωμα Ανατολής, όλα συνυπάρχουν στο εξωτικό χαρμάνι των Oi Va Voi, ιδρυτικά μέλη των οποίων υπήρξαν η διακεκριμένη βιολίστρια Sophie Solomon και ο ιδιοφυής παραγωγός Lemez Lovas. H επταμελής, σήμερα, μπάντα καταφέρνει να αναμειγνύει διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, δημιουργώντας αυτόν τον μοναδικό και αυθεντικό ήχο που έχει ξεσηκώσει τη διεθνή μουσική κοινότητα. Αυτό συμβαίνει όταν τα μέλη του γκρουπ προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και κάτω από το μανδύα της Δύσης “μαγειρεύουν” κουλτούρες, εμπειρίες και επιρροές αντικατοπτρίζοντας τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η ιδιαιτερότητα και η δυναμική τους φάνηκε από το πρώτο τους κιόλας άλμπουμ, Digital Folklor, το οποίο κυκλοφόρησε, ως ανεξάρτητη παραγωγή, σε περιορισμένα αντίτυπα το 2002, εξαντλήθηκε άμεσα και σήμερα θεωρείται συλλεκτικό. Η φήμη τους αρχίζει να ξεπερνάει τα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας, η KT Tunstall γίνεται μέλος της μπάντας και το πρώτο τους “κανονικό” άλμπουμ Laughter Through Tears κυκλοφορεί το 2004 από την Outcaste Records με το “Refugee” να γίνεται η πρώτη τους διεθνής επιτυχία. H παραδοσιακή μουσική του Ισραήλ, των Βαλκανίων και της Υεμένης συναντά τα dance beats της Δύσης, ενώ μία σειρά από διακεκριμένους ερμηνευτές -από την Τυνησία μέχρι το Ουζμπεκιστάν- δίνουν ένα ιδιαίτερο ποπ στίγμα στις ηχογραφήσεις.

Έκτοτε, μετά την αποχώρηση της Sophie Solomon και της KT Tunstall, το καραβάνι των Oi Va Voi, που το όνομά τους σημαίνει “Ω Θεέ μου” στην εβραϊκή διάλεκτο Yodish, ανανεώνει τα μέλη του και η εξωτική Bridgette Amofah ηγείται πλέον στα φωνητικά της μπάντας και στον τελευταίο τους δίσκο Travelling The Face Of The Globe που για πολλούς θεωρείται η καλύτερη μέχρι στιγμής δουλειά τους.

Υπέρμαχοι των ήχων της Μέσης Ανατολής αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης, σε κάθε ζωντανή τους εμφάνιση φέρνουν πάνω στη σκηνή τρομπέτες, βιολιά, κλαρίνα, κιθάρες, συνδυασμένα με ηλεκτρονικά beat και υπέροχα φωνητικά. Είναι αυτή η αξιοζήλευτη ικανότητα που έχουν να ξεσηκώνουν το κοινό και να καλλιεργούν ένα τεράστιο υπόγειο ρεύμα που τους ακολουθεί πιστά όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνοντας την ποιότητά και την  αυθεντική τους ταυτότητα.

Oi Va Voi:
Stephen Levi (Clarinet, Vocals)
Josh Breslaw (Drums)
David Orchant (Trumpet)
Michael Winawer (Guitar)
Preetha Narayanan (Violin)
Matt Jury (Bass)
Bridgette Amofah (Vocals)

http://oi-va-voi.com/