Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων της 14ης Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, οι ΜΟΒ αρχιτέκτονες θα συμμετάσχουν στην ομαδική έκθεση αρχιτεκτονικής με θέμα: «TIME, SPACE, EXISTENCE» που θα πραγματοποιηθεί στο Palazzo Bembo.

Σε αυτή την έκθεση θα παρουσιαστεί η εγκατάσταση με τίτλο «Boundaries» (Όρια) που πραγματεύεται έννοιες που σχετίζονται με τον προσδιορισμό των ορίων των χώρων κατοίκησης:

«Τα όρια καθορίζουν χώρους ή περιοχές, διαχωρίζουν ή διαβαθμίζουν το ιδιωτικό από το δημόσιο, την αρχή και το τέλος μίας λειτουργίας. Σε γενικές όμως γραμμές περικλείουν το ασφαλές, το προσωπικό, το προβλέψιμο. Μπορεί επίσης να προτείνουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να βλέπει κανείς τα πράγματα, όπως ένα καδράρισμα της θέας, μία φυγή. Μπορεί να θέτουν φραγμούς και να αποκλείουν την είσοδο, ή να αφήνουν διόδους επικοινωνίας. Τα όρια στην αρχιτεκτονική μπορεί να είναι φυσικά, όπως εκείνα που προκύπτουν από γειτνιάσεις με στοιχεία του τοπίου, ή μπορεί να είναι κατασκευές περισσότερο ή λιγότερο συμπαγείς, διαφανείς ή αδιαφανείς. Ακόμα πιο αφαιρετικά, τα όρια μπορεί να είναι σημάνσεις, ενδείξεις, ίχνη στο χώρο και στο χρόνο, εννοούμενα ή υπονοούμενα …»


ΜΟΒ αρχιτέκτονες


Ο Β. Μπασκόζος και η Δ. Τσαγκαράκη είναι τα ιδρυτικά μέλη του αρχιτεκτονικού γραφείου «ΜΟΒ αρχιτέκτονες». Το γραφείο μέχρι σήμερα έχει αναλάβει κτιριακά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας όπως: βιομηχανικά κτίρια, κτίρια γραφείων, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, δημόσιους υπαίθριους χώρους, πολλές κατοικίες και συγκροτήματα κατοικιών καθώς επίσης και εσωτερικούς χώρους.

Η ομάδα έχει προταθεί δύο φορές ως Ελληνική συμμετοχή στον Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό «Βραβεία Mies Van Der Rohe» (2003, 2005). Στο θεσμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2004» τιμήθηκε με Α’ βραβείο καλλίτερης κατοικίας για τα έτη 1999 – 2004 για το έργο «Εξοχική Κατοικία Στο Πόρτο Ράφτη».  Το 2008, το έργο «Συγκρότημα κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη (four houses)» έλαβε διάκριση “waf shortlisted” και παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό «World Architectural Festival Awards» στην κατηγορία “Private house”. Στο θεσμό του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) «Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2010», το έργο «Κατοικία στο Χαλάνδρι», τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία «Υλοποιημένο Έργο για τα έτη 2005 – 2010».

Τα έργα της ομάδας παρουσιάζονται συχνά στις εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό όπως η έκθεση Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής στο Montpellier της Γαλλίας το 2000, η έκθεση  “Athens – scape: the 2004 olympics and the metabolism of the city” – Florence Hall – Riba στο Λονδίνο, η Γ’ Μπιενάλε Νέων Αρχιτεκτόνων 2001, η Έκθεση “On: the Modern and the Contemporary in European and Japanese Culture” στο Τόκιο, η Έκθεση Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής 1997 κλπ. Το Μάρτιο του 2013 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μονογραφική έκθεση υπό τον τίτλο «ΜΟΒ αρχιτέκτονες: Έργα και προσεγγίσεις». Την έκθεση διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής.

Τα έργα του γραφείου παρουσιάζονται επίσης συχνά στον τεχνικό και αρχιτεκτονικό τύπο όπως: Αρχιτεκτονικά Θέματα, Θέματα Χώρου και Τεχνών, Κτίριο, Ελληνικές Κατασκευές, L’ architettura (Ιταλία), Via Arquitectura (Ισπανία), DBZ (Γερμανία), Architecture Mėditerranėenne (Γαλλία) , Abstract (Βέλγιο), Stavba (Τσεχία), Design Vision HK (Χονγκ Κόνγκ) κλπ.