Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στις 19.00 με αφορμή το βιβλίο του Τάσου Χατζηαναστασίου και της Μαρίας Κασιμάτη, «Πολεμώντας το ’21», θα συνομιλήσει με τον δρ. Νεότερης Ιστορίας, εκπαιδευτικό και συγγραφέα Τάσο Χατζηαναστασίου και με τον συγγραφέα και δρ. Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη Μελετόπουλο σε μια συζήτηση με θέμα: «Οι μεγάλες μάχες του Αγώνα»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στο κανάλι Youtube και τη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Λίγα λόγια για την εκδήλωση

Οι συνομιλητές θα συζητήσουν για τους ήρωες και τις ηρωίδες του Αγώνα, τους θριάμβους αλλά και τις αποτυχίες των Ελλήνων του ’21, τις ηρωικές πράξεις αλλά και τις στιγμές δειλίας και ηθικής κατάπτωσης, το άφθαστο μεγαλείο αλλά και τις μικρότητες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μίας από τις μεγαλύτερες Επαναστάσεις της νεότερης Ιστορίας.

Λίγα λόγια για τους συνομιλητές

Γιώργος Καραμπελιάς

Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII) – η διπλωματική μελέτη του εκδόθηκε ως «Κράτος και Κοινωνία στη Μεταπολίτευση» από τις εκδόσεις Εξάντας, το 1991.

Τάσος Χατζηαναστασίου

Ο Τάσος Χατζηαναστασίου είναι δρ. Νεότερης Ιστορίας και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου το 1965. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Παλέρμου και Κύπρου. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται βιβλία ιστορικά και παιδαγωγικά, καθώς και ένα μυθιστόρημα. Επίσης, δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις, κυρίως ιστορικές, με κύρια ενδιαφέροντα την ιστορία της Κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη, το Κυπριακό και τα Βαλκάνια, αλλά και παιδαγωγικές, πάνω στο περιεχόμενο και τη διδακτική των φιλολογικών μαθημάτων.

Βιβλία του Τάσου Χατζηαναστασίου:

– Πολεμώντας το ’21, Οι σημαντικότερες συγκρούσεις του Αγώνα της Ανεξαρτησίας στη στεριά και τη θάλασσα, μέσα από τις πηγές. Μαζί με την Μαρία Κασιμάτη (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2020).
– Αντάρτες και Καπετάνιοι, Η εθνική αντίσταση κατά της βουλγαρικής κατοχής της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης, 1942-1944 (Αφοι Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ 2016).
– Τα γεγονότα της Δράμας Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια; Μαζί με τον Δημήτρη Πασχαλίδη, που το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
– Το Ηφαίστειο του Αίμου, τα Βαλκάνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (Εναλλακτικές Εκδόσεις 1992).
– Το άλλο σχολείο (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2001).
– Το σύμπλεγμα της ήττας, Κύπρος και Μεταπολίτευση (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2004).
– Το σχολείο είναι γυρισμένο ανάποδα (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2011).
– Το κτήμα που βλέπει στη θάλασσα (Εναλλακτικές Εκδόσεις 2013)

Μελέτης Μελετόπουλος

Ο Μελέτης Ταΰγετος ή Μελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1990 υπηρετεί στην Μέση Εκπαίδευση, σε πρότυπα λύκεια. Έχει διδάξει Κοινωνιολογία και Πολιτική Οικονομία Δέσμης, Επαγγελματικό Προσανατολισμό, Ιστορία, Στοιχεία Δημοκρατικού Πολιτεύματος, ενώ έχει διατελέσει Σύμβουλος Τάξης και υπεύθυνος του προγράμματος της Βουλής των Εφήβων. Από το 1999 διδάσκει Οικονομικά στην Σχολή Μωραΐτη. Στις Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι εξεταστής μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης έχει μακρά φροντιστηριακή εμπειρία σε προετοιμασία υποψηφίων για ΑΕΙ και δημόσιους διαγωνισμούς. Ταυτόχρονα έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Έχει επίσης διδάξει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το τελευταίο του βιβλίο Παναγιώτης Κανελλόπουλος: Ο πολιτικός ο διανοούμενος και η εποχή του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν.