Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 190η επέτειο απο την γέννηση του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Λέοντος Τολστόι (1828-1910), έναν απο τους μεγαλήτερους λογοτέχνης του κόσμου. Ήταν Κήρηκας της Αγάπης και της «παθητηκής αντίστασης».

«Το μοναδικό νόημα της ζωής είναι να υπερετεί την ανθρωπότητα» Λέοντος Τολστόι.

Ο Ρομέν Ρολάν, ο Ερνέστ Χεμινγουέι, ο Μπερνάρντ Σω, ο Ρίλκε ακόμη και ο Γκάντι, είναι μερικά ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φιλοσοφίας και πολιτηκής , τα οποία δέχτηκαν την επίδραση του Ρώσου διανοητή.

Οι Ελληνές εικαστηκοί διερεύνησαν τις δυνατότητες έκφρασης της φιλοσοφίας του Τολστόι μέσω ζωγραφικής, ανακαλύπτουν τις ομοιότητες και τις διαφορές των απόψεων του συγγραφέα και του ζωγράφου.

Στην έκθεση θα παραστεί επίσημη καλεσμένη -η Διευθύντρια τμήματος εκθέσεων του Μουσείου Λέοντος Τολστόι Γιάσναγια Πολιάνα, Ρωσία κα Βαλεντίνα Μιλιάεβα.

Η έκθεση «Οι ηρωίδες του Λέοντος Τολστόι στα έργα των Ελλήνων Εικαστικών» θα παρουσιαστεί στο Κρατικό Μουσείο του Λέοντος Τολστόι «Γιάσναγια Πολιάνα» στη Ρωσία  τον Ιούνιο 2018.

Τα εγκαίνια της Εκθεσης  στη Ρώσια θα γίνουν στα πλαίσια και κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ “Tolstoy Weekend” που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2018  στο Μουσείο του Λέοντος Τολστόι «Γιάσναγια Πολιάνα». Στο φεστιβάλ αυτό θα λαβουν μέρος τα καλύτερα θέατρα της Ρωσίας. Είναι πολύ μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων Καλλιτεχνών να παρουσιάσουν τα έργα τους σε τόσο μεγάλη εκδήλωση.

Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες:

Κάτια Βαρβάκη, Παρασκευή Γαρδέλη, Ελένη Δελή, Γεωργία Ιερομοναχού, Πέτρος Καραβέβας, Χρήστος Κονταρούσης, Βασιλική Κοσκινιώτου, Ελένη Κυρκιλή, Κατερίνα Μαρούδα, Κέλη Μελά, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Ζαχαρούλα Μπόνγαρντ, Ευστάθια Μωραϊτου, Μαρία Ορφανουδάκη, Βασιλική Σοφρά, Αφροδίτη Καραμανλή, Κωνσταντίνος Βερούτης.


Φωτογραφία: Χρήστος Κονταρούσης, Μάσσα, Οικογενιακή ευτυχία, λάδι σε καμβά, 100χ200εκ