Συνθέσεις με αφετηρία τον ήχο των Fall και των The The, διθύραμβοι δια στόματος Iggy Pop και μια απρόσμενη φιλία με την Dua Lipa: Οι Hotel Lux έρχονται στην Αθήνα με σαφώς βαρύ βιογραφικό.

To Post Brexit New Wave επιβεβαίωσε βροντερά ότι η Βρετανία μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά μουσικά ρεύματα γεννά, και έδεσε στο άρμα του και την παλλόμενη σκηνή του Νότιου Λονδίνου: Shame, HMLTD, Tom Misch, Goat Girl περιδιαβαίνουν τα φεστιβάλ φέρνοντας μαζί τους νέους crossover ήχους και διασταυρώνοντας genres με ευκολία.

Σε αυτό το λονδρέζικο κύμα, οι Hotel Lux με καταγωγή από το Portsmouth εκπροσωπούν το indie rock και το φιλτραρισμένο από τον βρετανικό σαρκασμό pub culture. Το combo συμπληρώνουν το αλά Mark E. Smith sprechgesang (φωνητικά που τα τελευταία χρόνια τιμά δεόντως η ανεξάρτητη σκηνή), και μια ιδέα dub που χρωματίζει το πέρασμα της μπάντας από το post punk στην ενηλικίωση.

To πρώτο τους ΕΡ με τίτλο Barstool Preaching έγινε δεκτό με τους καλύτερους οιωνούς: η κριτική ήταν ενθουσιώδης, ο Iggy μιλούσε στο ραδιόφωνο για τη νέα αγαπημένη του μπάντα, το άνοιγμα στις ΗΠΑ μέσω SXSW δεν φαινόταν να αργεί – και ξαφνικά, lockdown. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια μπήκαν για κάμποσο καιρό στην άκρη, αλλά ήγγικεν η ώρα και τώρα οι Hotel Lux, έτοιμοι για περιοδείες και λάιβ, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη θέση τους στην άνοιξη του μοντέρνου βρετανικού ήχου.

Το άλμπουμ τους Hands Across The Creek κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023 με παραγωγό τον Bill Ryder-Jones (Arctic Monkeys) και υπήρξε μια ξεκάθαρη δήλωση ότι το συγκρότημα απομακρύνεται σιγά σιγά από τις pub rock ρίζες του και παίρνει την κιθαριστική μορφή που, για κάποιους, αναμενόταν: το κάνει, δε, πολύ καλά, με υλικό στο οποίο διακρίνονται οι επιρροές των Ian Dury, Art Brut και Felt αλλά και η αγάπη που τρέφουν για την αλά Pete Doherty brit pop που τους ανέθρεψε. Εκτός από τις πανταχού παρούσες (δύο) κιθάρες και τις εκπλήξεις στον ήχο (όπως η χρήση εκκλησιαστικού οργάνου ή τα falsetto δεύτερα φωνητικά) ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για το πολύ καθαρά αρθρωμένο spoken word του Lewis Duffin – το mumbling θα αδικούσε τους σαρκαστικούς, βιτριολικούς στίχους που πραγματεύονται από χωρισμούς μέχρι την αντιμετώπιση του Jeremy Corbyn από τα βρετανικά media.

Τους Hotel Lux αποτελούν:

– Lewis Duffin (φωνή)
– Sam Coburn (κιθάρα)
– Craig MacVicar (ντραμς)
– Max Oliver (κιθάρα)
– Dillon Home (organ, βιολί)