Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (26/2) το γλέντι κορυφώνεται. Αμέσως μετά οι… Κουδουνάτοι αφήνουν κουδούνια και μουτσούνες και, καθώς ο χρόνος κυλά και μπαίνει η Άνοιξη, ρόλο στη θεατρική παράσταση «Γύρω-γύρω μήνες» αναλαμβάνουν το πολύχρωμο γαϊτανάκι και το έθιμο της χελιδόνας. Η νέα μουσικοπαιδαγωγική παράσταση από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, η οποία στηρίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι «Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες», παραμένει στο Babel – Πυρήνας Τέχνης, στο Μαρούσι και τις Κυριακές του Μαρτίου (5, 12, 19 & 26 του μήνα) με παραδοσιακά τραγούδια, έθιμα, γιορτινά παιχνίδια και ευχές για τον ερχομό της Άνοιξης.

Το παραμύθι μένει ίδιο, όμως η παράσταση αλλάζει, όπως αλλάζει και η εποχή. Τον Μάρτιο υποδέχεται η κυρά Καλή τη νέα εποχή με τα έθιμά της, έτσι όπως παραδοσιακά ζωντάνευαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Εξάλλου στην παράσταση «Γύρωγύρω μήνες» είναι η λαογραφία, τα έθιμα, οι ιστορίες και οι παροιμίες που δίνουν το έναυσμα για μια σειρά από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, στα οποία τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά.

Ο σκηνοθέτης και μουσικός Πέτρος Δαμουλής έγραψε το παραμύθι σε έμμετρο λόγο, δένοντάς τον με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα, που φέρνουν στη σκηνή ήχους και εικόνες από τη φύση. Η μουσικοπαιδαγωγός Ελένη ΤσούτσιαΛουλάκη συνέλεξε και επιμελήθηκε το λαογραφικό υλικό, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο Drama in Education, σχεδίασε και δίδαξε τα έθιμα ως θεατρικά παιχνίδια, η ηθοποιός και καλλιτεχνική υπεύθυνη της ομάδας Χρύσα Διαμαντοπούλου συνέθεσε το εκτός παραμυθιού υλικό. Μαζί φρόντισαν ώστε η συμμετοχή των παιδιών να είναι ουσιαστική και άμεση, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με πολλά θεατρικά και μουσικά παιχνίδια. Τα πρωτότυπα σκηνικά αντικείμενα, τα μουσικά όργανα, οι κούκλες, τα καπέλα φωτίζουν την κάθε στιγμή της παράστασης με διαφορετικές αποχρώσεις.

Για την ιστορία… Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει  η κυρά Καλή και φτάνει στο παλάτι του γέρο-Χρόνου, όπου γνωρίζει και συστήνει μήνες και εποχές, με παινέματα, με βλέμμα ξύπνιο και ανοιχτή καρδιά, με έμφαση στα ξεχωριστά χαρίσματα. Αναδεικνύει τα καλούδια σε κάθε έναν από τους μήνες που συναντά, τον ευχαριστεί για τα δώρα που προσφέρει και για τις ομορφιές του. Και δεν χάνει ευκαιρία να τον τιμήσει, γιορτάζοντας, όπως του πρέπει, τα έθιμα και τις παραδόσεις του!

Οι συντελεστές της παράστασης

• Κείμενο Παραμυθιού-Σκηνοθεσία-Μουσική: Πέτρος Δαμουλής

• Σύλληψη Ιδέας – Έρευνα Υλικού: Χρύσα Διαμαντοπούλου

• Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Δάφνη Καμμένου και Ελένη Κουτσιούμπα

• Έρευνα, επιλογή, επιμέλεια λαογραφικού υλικού, δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς:

Ελένη ΤσούτσιαΛουλάκη, μουσικοπαιδαγωγός

• Επιμέλεια κίνησης – Βοηθός σκηνοθέτη: Τατού Αγγελική Δέδε

• Ιδέα-κατασκευή σκηνικού: Πέτρος Δαμουλής

• Σκηνικά αντικείμενα: Ανδριάνα Βλάχου, Kέλλυ Κουλουριώτου

• Κατασκευή κούκλας & ζωγραφιά σκηνικού: Μαργαρίτα Τζαννέτου

• Επιστημονική σύμβουλος – διδασκαλία διαδραστικού μέρους:

Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-εξειδικευμένη στο DRAMA IN EDUCATION

• Ζωντανή μουσική: ομάδα Μικρός Νότος

• Υπεύθυνη παραγωγής: Χρύσα Διαμαντοπούλου