Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένα έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθιά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

Ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος υποδύεται τον Προμηθέα αναφέρει σχετικά: Ο Προμηθέας Δεσμώτης είναι ένα κείμενο το οποίο ασχολείται με τον άνθρωπο, ασχολείται με πάρα πολλές έννοιες. Είναι ένα κείμενο πολύ φιλοσοφικό, πολύ ποιητικό, είναι μεγάλη χαρά το ότι θα αναμετρηθώ με αυτόν τον ρόλο, αν και δεν το βλέπω σαν αναμέτρηση […] επί της ουσίας εμένα δεν μου αρέσει να επιλέγω έργο, μου αρέσει να επιλέγω έργα και συνεργάτες, κάτι το οποίο προσπαθώ να κάνω χρόνια τώρα. Άλλες φορές με επιλέγουν, άλλες φορές εγώ λέω το ναι, επειδή πιστεύω ότι η συνεργασία θα προκύψει με έναν ωραίο τρόπο.

Την σκυτάλη παίρνει ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο οποίος υποδύεται τον Ερμή, για να μας μιλήσει για το πώς βιώνει ο ίδιος τον ρόλο του, αλλά και την συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της παράστασης. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: Λοιπόν τι κερδίζω από αυτή την παράσταση και από αυτον τον ρόλο; Πρώτα από όλα την πολύ μεγάλη τύχη να παίξουμε σε αυτά τα σπουδαία έργα, σε αυτά τα σπουδαία κείμενα που λίγοι ηθοποιοί στον κόσμο έχουν την τύχη να το κάνουν. Για έμενα όμως, πάντα, το μεγαλύτερο πράγμα που κερδίζω από οποιαδήποτε παράσταση συμμετέχω είναι οι σπουδαίες συνεργασίες με ανθρώπους που με επιλέγουν και τους επιλέγω και που νιώθω ότι με πηγαίναν πολύ παρακάτω στην δουλειά μου και αυτό, σε αυτή την δουλειά συμβαίνει σίγουρα, από τον σκηνοθέτη μέχρι τους πρωταγωνιστές.


Info

Τοποθεσία: Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου & Άλλες τοποθεσίες

Ημέρες και ώρες: 4-31 Ιουλίου 2021 | 21:30 | 20-22 Αυγούστου 2021 | 21.30

Τιμές εισιτηρίων: από 15€

Πληροφορίες: poreiatheatre.com


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης:

Προμηθέας Δεσμώτης, του Αισχύλου από το Θέατρο Πορεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης