Το 2021, το Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) αποφάσισε να θεσμοθετήσει ένα ετήσιο βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης, με χρηματικό έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ. Έτσι, στις 11 Οκτωβρίου 2021 απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται στον μεταφραστή, τη μεταφράστρια ή τη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε κατα τη διάρκεια του αμέσως προηγούμενου φυσικού έτους, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου και καταχώρισής του στη βάση δεδομένων της BIBΛΙΟNET, την καλύτερη μετάφραση ή αναμετάφραση λογοτεχνικού έργου (μυθιστόρημα, συλλογή διηγημάτων, θεατρικό κείμενο, συλλογή ποιημάτων ή ανθολογία ενός ή περισσότερων ποιητών) από τα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, γαλικιανά ή βασκικά στα ελληνικά.

Το 2023 θα απονεμηθεί για τρίτη συνεχή χρονιά το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ. Κατά τη διάρκεια του 2022 εκδόθηκαν στην Ελλάδα περισσότερα από 40 βιβλία μεταφρασμένα από τις προαναφερθείσες γλώσσες. Στο Φεστιβάλ ΛΕΑ έφτασαν 34 βιβλία, εκ των οποίων η κριτική επιτροπή επέλεξε τα πέντε για τη βραχεία λίστα.

Οι φιναλίστ μεταφράστριες και μεταφραστές είναι οι εξής:

1. Αγγελική Αλεξοπούλου, για το Ραντεβού με τη Λαίδη του Μεξικανού συγγραφέα Ματέο Γκαρσία Ελισόντο, Εκδόσεις Καστανιώτη.

2. Έφη Γιαννοπούλου, για το Μητροφάγος, του Αργεντινού συγγραφέα Ρόκε Λαρράκι, Εκδόσεις Αντίποδες.

3. Χριστίνα Θεοδωροπούλου, για το Εξαίσιο πτώμα της Αργεντινής συγγραφέως Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, Εκδόσεις Πατάκη.

4. Δημήτρης Καλοκύρης, για το Πυρετός του Μπουένος Άιρες και άλλα νεανικά ποιήματα του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Εκδόσεις Πατάκη.

5. Συλλογική μετάφραση, για το Πώς έγινα καλόγρια του Αργεντινού συγγραφέα Σέσαρ Άιρα, Εκδόσεις Carnívora. (Μαρία Αθανασιάδου, Κωνσταντίνα Γερασίμου, Αναστασία Γιαλαντζή, Μαρία Ζαγγίλη, Μαρία Καλουπτσή, Μαρία Καραλή, Κανέλλα Λιακοπούλου, Νίκος Μανουσάκης, Αλίκη Μανωλά, Χρυσούλα Ξένου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, Αγγελική Παλασοπούλου, Στέλλα Σουφλέρη, Σοφία Φερτάκη, Ναταλί Φύτρου, Σταύρος Χατζής)

Η απονομή του 3ου Βραβείου Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ θα λάβει χώρα την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 19:30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης «Δημήτριος Παντερμαλής», οπότε και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, θα παρουσιάσει τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής θα ανακοινώσει το όνομα του νικητή ή της νικήτριας.

Μετά την απονομή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση «Θεόδωρος Καλλιφατίδης: «Λογοτεχνία της ζωής»: ο Έλληνας συγγραφέας θα μοιραστεί με τον Ισπανό δημοσιογράφο Χουάν Κρουθ τις εντυπώσεις του για τη ζωή στην εξορία, τον αντίκτυπο της μνήμης στην ταυτότητα και την επίδραση της ισπανικής λογοτεχνίας στο έργο του.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και του Βραβείου ΛΕΑ είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φεστιβάλ ΛΕΑ Διαπολιτισμική Ανάπτυξη», το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και η Σχολή Γλωσσών και Πολιτισμών της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής Abanico.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ, από την ίδρυσή του, γίνεται σε συνεργασία με τις Πρεσβείες της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κούβας, της Ισπανίας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Ουρουγουάης και της Βενεζουέλας , καθώς και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας στην Αθήνα.

Η πραγματοποίηση του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ καθίσταται δυνατή χάρη στην υποστήριξη του χρυσού χορηγού Libra Group – Social Responsibility, στη χορηγία της Πρεσβείας της Ισπανίας, του Ιδρύματος Τσάκος και του Επίτιμου Προξενείου της Κολομβίας. Επίσης, χάρη στην ανεκτίμητη υποστήριξη της Acción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, της Rokas Iberdrola, της Navios South American Logistics Inc. και του Kyklos Travel.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το μόνο πολιτιστικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα με θέμα την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία. Επιπλέον, είναι μία από τις πιο ξεχωριστές λογοτεχνικές εκδηλώσεις της Αθήνας από το 2008 και, από το 2012, πραγματοποιείται και στο νησί της Λευκάδας, ενώ από το 2022, πραγματοποιείται επίσης στη Χαλκίδα και στο Ναύπλιο.

Φέτος το Φεστιβάλ ΛΕΑ θα πραγματοποιηθεί σε Χαλκίδα, Σκύρο, Λευκάδα, Ναύπλιο και έχει ειδική συνεργασία με το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «Συγγραφείς του Κόσμου».

Photo Credit: Asal Lotfi, Unsplash

Διαβάστε επίσης:

15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» επιστρέφει!