Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Τελετή απονομής των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2016, καθώς και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2016, η οποία διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών.

Φέτος κλείνουν 20 χρόνια από την έναρξη της συνεργασίας του τότε Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την από κοινού διοργάνωση των «Βραβείων Κάρολος Κουν» του Δήμου και των Βραβείων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της Ένωσης. Γεννήθηκε τότε ένας θεσμός με το συνδυαστικό κύρος της παλαιότερης και κεντρικής οργανικής και λειτουργικής δομής της πρωτεύουσας, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, και ενός από τα παλαιότερα πνευματικά σωματεία της πόλης αυτής και της χώρας εν γένει, της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και μουσικών Κριτικών, μιας συλλογικότητας μόλις 2 χρόνια νεότερης από την Ακαδημία Αθηνών. Έκτοτε η διοργάνωση αναδεικνύει με αξιοπιστία την καλλιτεχνική δημιουργία και, με τον τρόπο αυτό, συμβάλλει στη διατήρηση της κοινωνικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλεως των Αθηνών. Μια διοργάνωση, που, στην πάροδο των ετών, διεύρυνε την απήχησή της στη συνείδηση του καλλιτεχνικού κόσμου αλλά και του πιστού κοινού των παραστατικών τεχνών, στις οποίες εσχάτως προστέθηκε και ο Χορός με ειδικό βραβείο.

Γιορτάζοντας την επέτειο της 20ετίας σε ώρες οικονομικής αλλά και αξιακής κρίσης, οι δύο φορείς τιμησαν εκείνους που συνέλαβαν και πραγματοποίησαν το όραμα αυτής της αρμονικής και καρποφόρας συνεργασίας, τον τότε δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, την τότε πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου, την κα Έλλη Ευαγγελίδου, και τον τότε πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών Κώστα Χαραλαμπίδη, τον τελευταίο δυστυχώς μετά θάνατον, αλλά με την ευκαιρία της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του «Προλεγόμενα στη Θεολογία του Μουσικού Έργου».

Στην Επιτροπή Θεάτρου και Χορού, με πρόεδρο την Αριστούλα Ελληνούδη, συμμετέχουν περαιτέρω οι κριτικοί Κωστής Δ. Μπίτσιος, Λέανδρος Πολενάκης, Καλλιόπη Ραπανάκη και Ανδρέας Ρικάκης, ενώ η Επιτροπή Μουσικής, με πρόεδρο τον Κυριάκο Λουκάκο, συναριθμεί επίσης τους Κωνσταντίνο – Πατρίκιο Καράμπελα – Σγούρδα, Γιώργο Λεωτσάκο, Αλέξη Σπανίδη και Ευτύχιο Χωριατάκη.

Τα βραβεία:

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» 2016

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή αποφάσισε την απονομή του Βραβείου στον Δημήτρη Τάρλοου για την εξαιρετικής μυθοπλαστικής πυκνότητας και παραστατικότητας, αισθαντική και ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του διασκευασμένου μυθιστορήματος του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα».

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το Βραβείο απονέμεται στην Ανθή Ευστρατιάδου, που, στο έργο «Αλμανάκ» της Μαριάννας Κάλμπαρη, διέπρεψε στο ρόλο της συζύγου και της επαναστάτριας, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο δυναμισμό και παρασύροντας το κοινό με την αστείρευτη ενέργειά της.

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το Βραβείο απονέμεται στον Βασίλη Παπαβασιλείου για τον συνταρακτικό μονόλογό του «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι!», έναν ιδιοφυή, θεματολογικά και μυθοπλαστικά, κλαυσίγελω για τη σημερινή εθνική μας κακοδαιμονία, σε μοναδικά συναρπαστική ερμηνεία του ίδιου.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2016

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Βύρων Φιδετζής για τα μαθήματα μουσικής πατριδογνωσίας που παραδίδει, μέσω των μέχρι σήμερα 12 κύκλων Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, καθώς και για την εν γένει ανεκτίμητη προσφορά του στην έντεχνη Ελληνική μουσική 2 αιώνων, που άλλαξε δραματικά τη θεώρησή μας γι’ αυτήν.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή απεφάσισε ομοφώνως την απονομή του Βραβείου σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας στο σύγγραμμα «Παύλος Καρρέρ» της Αύρας Ξεπαπαδάκου για τον υψηλού επιπέδου εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας με μονογραφία για σημαντικό Έλληνα συνθέτη του 19ου αιώνα, προϊόν εξονυχιστικής έρευνας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (Λέσβου), για τη σοβαρότητα και τον όντως διεθνή χαρακτήρα της διοργάνωσης σε ένα συμβολικό χώρο που αποτελεί γεωγραφική και πολιτισμική έπαλξη μιας ενωμένης Ευρώπης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Επιτροπή, αφού αξιολόγησε τις εκδόσεις που τέθηκαν υπ’ όψιν της, απεφάσισε ομοφώνως την απονομή του βραβείου 2016 σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος, στον δίσκο Τα 6 κουαρτέτα εγχόρδων του Θεόδωρου Αντωνίου από το Κουαρτέτο εγχόρδων L’AΝΙΜΑ (L’Anima String Quartet), διπλό άλμπουμ, έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Subways (2014), αντιπροσωπευτικό και ελπιδοφόρο δείγμα συστηματικής ενασχόλησης του Κουαρτέτου, και ιδιαιτέρως της κορυφαίας του Στέλλας Τσάνη, με την ελληνική μουσική δωματίου.

Έπαινος απονέμεται στον δίσκο «Lamento» του Συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό τη μουσική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, παραγωγή της εταιρείας συναυλιών Φόρμιγξ και έκδοση της δισκογραφικής εταιρείας Naïve (2014), για την ευφάνταστη ανάδειξη της ορχηστρικής γραφής σε μιαν επιλογή από σπάνιες καντάτες των Carissimi, Strozzi, Rossi & Provenzale, έξοχα ερμηνευμένες από τη μεσόφωνο Romina Basso.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μετά από διεξοδική συζήτηση, η Επιτροπή απονέμει το Βραβείο σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη εξ ίσου (ex aequo) σε 2 καλλιτέχνες, ήτοι αλφαβητικώς:

Στον Jonian Ηλίας KADESHA για το ρεσιτάλ βιολιού που έδωσε (8-3-2016), συνοδευόμενος από τον πιανίστα Nicholas Rimmer, στην «Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με έργα Σκαλκώτα, Enescu & Ravel, ιδία δε για την επιλογή των έργων, καθώς και για τη δεξιοτεχνική και εκφραστική αρτιότητα των ερμηνειών.

Βραβείο απονέμεται επίσης στην Κατερίνα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΡΟΥ, για 2 ρεσιτάλ πιάνου, στο θέατρο «Πόρτα» (5-1-2016), με έργα Copland, Liszt, Γ. Ιωαννίδη, Rachmaninov & Scelsi, και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (24-5-2016) στο πλαίσιο του κύκλου «Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού» της Ωνασείου Στέγης, με έργα Γ. Ιωαννίδη, Απέργη, Cl. Vivier, M. Feldman, Ν. Ιωακείμ & Μιχ. Παρασκάκη, ιδία δε γιατί σε προγράμματα σύγχρονης μουσικής, Ελληνικής και ξένης, κατόρθωσε να αναδείξει την βαθύτερη ουσία έργων με διαφορετική αφετηρία και στοχασμό.

Έπαινος απονέμεται, τέλος, στη Santa Barbara Guitar Orchestra, για την εμφάνισή της στο «Φουαγέ Μουσών» («Αίθουσας Αλεξ. Τριάντη») του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (29-12-2015) στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, υπό τη μουσική διεύθυνση του κιθαρίστα Αλέξανδρου Παπαρίζου, ιδία δε προς επιβράβευση της αξιέπαινης προσπάθειας για δημιουργία ορχηστρικών σχημάτων στο πλαίσιο δημοτικών ωδείων, υπόδειγμα κατεύθυνσης της νεολαίας σε εποχές κρίσης.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ 2016  

ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Μίκης Θεοδωράκης, για τις 40 και πλέον μουσικές του για το Θέατρο και το Χορό, από την Όμορφη Πόλη μέχρι τη Γειτονιά των Αγγέλων,  από τον Προδομένο Λαό μέχρι τους Πολίτες Β’ Κατηγορίας, και από τον Ζορμπά μέχρι τον Ορφέα και Ευρυδίκη, ένα συνολικά σημαντικό κεφάλαιο της δημιουργίας του άξιο περαιτέρω έρευνας και εμβάθυνσης.  
 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ
 

Το Βραβείο απονέμεται ομοφώνως στον σκηνοθέτη, ομότιμο καθηγητή, ακαδημαϊκό και ήδη, από τινος χρόνου, επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, κο Σπύρο Ευαγγελάτο για την πρωτοπόρο μελέτη του «Γεώργιος Μόρμορης, Αμύντας του Τάσσου», έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2012, που μαζί με την πρώτη παρουσίαση του έργου, τού έτους 2016 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθετημένη από τον ίδιο, συνέβαλε σημαντικά τόσο στη μελέτη του κοινωνικού βίου των Επτανήσων του 18ου αιώνα όσο και στην ανάδειξη ενός έργου σημαντικού για τη μελέτη της κρητοεπτανησιακής θεατρικής παράδοσης και της εν γένει εξέλιξης της νεοελληνικής δραματουργίας 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

Το Βραβείο απονέμεται ομοφώνως στον Γιώργο Δεπάστα για τις σπουδαίες -πιστές στο γράμμα και στο πνεύμα – μεταφράσεις των έργων «Η όπερα της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Ο Αδαής και ο Παράφρων» του Τόμας Μπέρνχαρντ, σε αναγνώριση και της μακρόχρονης, πολύτιμης μεταφραστικής δημιουργίας του με έργα ξένης, κυρίως γερμανόφωνης, δραματουργίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
 

Το Βραβείο απονέμεται στην Ελεάνα Γεωργούλη για τις ερμηνείες της, στο Νέο Χώρο του Θεάτρου Άττις και σε σκηνοθεσία του Σάββα Στρούμπου, ως «Μαρία» στο έργο «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ και ως «Ι-330» στο έργο «Εμείς» του Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν, για τον μοναδικό και άμεσο τρόπο με τον οποίο μετέτρεπε ένα θέατρο βασικά σωματικό, σε δρώντα λόγο, χαρίζοντας υπόσταση υλική στις λέξεις, κάνοντας τις χειροπιαστές.        

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

Το Βραβείο απονέμεται στον Μιχαήλ Μαρμαρινό για την σκηνοθεσία της παράστασης «Νέκυια», βασισμένη στη ραψωδία λ της «Οδύσσειας», που παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2015, όπου κατόρθωσε να συνδυάσει αρμονικά τη δική μας Ομηρική παράδοση με τον κώδικα του Ιαπωνικού θεάτρου “Νο”, με τη συνδρομή και του Ιάπωνα Ροκούρο Γκένσο Ουμεουάκα στο Ιαπωνικό κομμάτι, και να μας ταξιδέψει κάθετα στον πανανθρώπινο μύθο της “καθόδου στον Άδη”, κοινό σε όλους τους πολιτισμούς, από τη Μεσόγειο έως την Άπω Ανατολή.  

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΟΡΟΥ

Το Βραβείο απονέμεται στην χοροθεατρική Ομάδα «Ακροποδητί» για την αστραφτερή, χοροδραματική παράσταση «Medusa», σε πρωτότυπη χορογραφία-σκηνοθεσία Αγγελικής Σιγούρου, κείμενα Χαρίκλειας Τσοκανή και με ευφάνταστη μουσική σύνθεση Νίκου Κυπουργού, που ερμήνευσε η Ορχήστρα των Κυκλάδων, παράσταση η οποία εμπλούτισε δημιουργικά την πολιτιστική ζωή της Σύρου και ευρύτερα.

Τη λίστα με όλες τις υποψήφιότητες μπορείτε να τη δείτε εδώ.