Σε αυτή την αριστουργηματική τοιχογραφία που καλύπτει πέντε αιώνες, η μυθιστοριογράφος Κατρίν Ερμαρί-Βιέιγ (Catherine Hermary-Vieille) παρακολουθεί, εντυπωσιακή γραφή, τη μοίρα μιας οικογένειας που μπλέκεται στις αναταράξεις της Ιστορίας, αποτυπώνοντας αριστοτεχνικά τον πόνο της εξορίας και το μακρύ ταξίδι της σε αναζήτηση των ριζών της.

Περίληψη:

29 Μαΐου του 1453. Η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατακτάται μετά την πιο αιματηρή πολιορκία στην Ιστορία. Η περήφανη πόλη, που αντιστάθηκε σε όλες τις επιθέσεις για πάνω από χίλια χρόνια, καταρρέει από τη βία της τουρκικής επίθεσης. Ακόμα και μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας ο λαός αμύνεται απελπισμένα. Όμως οι νικητές δεν θα λυπηθούν κανέναν, ούτε τους γέρους, τις γυναίκες και τα παιδιά. Δύο αδέλφια, ο Νικόλαος και ο Κωνσταντίνος Διονής, καταφέρνουν να διαφύγουν, ο ένας στη Ρωσία και ο άλλος στις ακτές της Μεσογείου. Ορκίζονται ότι μια μέρα οι απόγονοί τους θα ξανασυναντηθούν.

Κατρίν Ερμαρί-Βιέιγ:

Από το “Le Grand Vizir de la nuit” (Prix Femina 1981) ως σήμερα η Κατρίν Ερμαρί-Βιέιγ (Catherine Hermary-Vieille) κινείται μεταξύ βιογραφίας και μυθιστοριογραφίας. Έργα της είναι τα: “La Marquise des ombres”, “L’Infidèle” (Grand Prix RTL), “Un amour fou” (Prix des Maisons de la Presse), “La Bourbonnaise”, “Les Années Trianon”, “Merveilleuses”, “Le siècle de Dieu”, “D’or et de sang”, “Moi, Chevalier d’Eon”, “Espionne du roi”, κ.ά. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της: “Ο μεγάλος βεζύρης της νύχτας” (Χατζηνικολή, 1992), “Ένας τρελός έρωτας” (Χατζηνικολή, 1993), “Μαύρος άγγελος” (Αλεξάνδρεια, 2000).