Φέτος, το Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων, και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν μέσα από τα έργα τους τους προβληματισμούς τους με ενάργεια, ενώ επίσης διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.

Αναλυτικότερα οι παραστάσεις των Ελλήνων χορογράφων που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας:

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΑΝΥΠΟΠΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα και η ομάδα

Ο Ανύποπτος Χρόνος είναι ένα ερευνητικό καλλιτεχνικό εγχείρημα το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα επαγγελματιών και ερασιτεχνών του Κινητήρα κατά τη διάρκεια ενός χρόνου. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα του Χρήστου Πολυμενάκου, που εξερευνά τη διάρκεια του χρόνου σε σχέση με τη στιγμή όπου ξαφνικά όλα αλλάζουν – λίγο ή πολύ.

Κινητήρας ©Tasssos Venetsanopoulos

Κυριακή 16.7.2017, στις 20:00, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ ΖΗΤΑ, ΑΛΑΣΚΑ της Ίριδας Καραγιάν

Το έργο ΑΛΑΣΚΑ σχεδιάζεται πάνω στις επιφάνειες των σωμάτων και στο χώρο ανάμεσά τους. Η χορογραφία είναι σαν ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε συνθήκες εναλλασσόμενων ταχυτήτων, έντασης και χαλάρωσης, συμφωνίας και παραφωνίας, θολού και καθαρού, κοντινού και μακρινού.

Alaska, I .Karayan, Zita Dance Company © Ioanna Xatziandreou

Δευτέρα 17.7.2017, στις 20:00, ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ)

Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo, απόγειος της Πωλίνας Κρεμαστά

Η παράσταση απόγειος αφηγείται ένα ταξίδι χορού και μουσικής. Μια περιπλάνηση από το χθες προς το σήμερα, από το μαζί προς τη μνήμη, το συναίσθημα, την κάθαρση και τη λύση. Οι χορευτές περιπλανιούνται πάνω σε έξι «τοπία» νεόκτιστων χορών και σαρώνουν το χώρο και το ρυθμό με τα κινητικά τους μοτίβα. Οι δύο μουσικοί επί σκηνής συμπληρώνουν την κίνηση και την αφήγηση, επιλέγοντας είτε να αποδομήσουν είτε να επαναδομήσουν τα παραδοσιακά ακούσματα, ανασυνθέτοντας με αυτό τον τρόπο νέα.

Creo, P. Kremasta, APOGEIOS ©Dimitris Kassaras

Τετάρτη 19.7.2017, στις 20:00, ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΧΟΡΟΥ

ΟΝΕ ΟΝΕ ΟΝΕ του Γιάννη Μανταφούνη και της Aoife McAtamney

Στο διαδραστικό έργο One One One ο χορογράφος Γιάννης Μανταφούνης σε συνεργασία με Ιρλανδέζα την Ίφε Μακατάμνυ προσκαλεί τον θεατή να μοιραστεί μαζί του το χρόνο, σε έναν κοινό χώρο, με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο. Τον προσκαλεί να καθίσει σε μία καρέκλα απέναντί του, να μείνει εκεί όση ώρα θέλει και να κοιταχτεί στα μάτια με τον χορευτή – έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν προσωπικό χώρο.

Κυριακή 23.7.2017, στις 11:00, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ -θα ανακοινωθεί το ακριβές σημείο

Φωτογραφία θέματος: One One One, I. Mandafounis & A. McAtamney @ Raymond Gruaz


Διαβάστε επίσης:

23o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας