Στην Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το κοινό μπορεί να αναζητήσει τις εκδόσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ευαγγελάτου από το 2020 και μετά, εκδόσεις με ιδιαίτερο εικαστικό και λογοτεχνικό στίγμα, που διατηρούν μια ξεχωριστή αυτοτέλεια από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Νέα θεατρικά έργα, ελληνικά και ξένα, σε ξεχωριστές μεταφράσεις, θεωρητικά δοκίμια από συγγραφείς, θεωρητικούς, επιμελητές ή καλλιτέχνες σε πρωτότυπη συνομιλία με την τέχνη της τυπογραφίας, δραματικά αποσπάσματα σε διάλογο με τα θέατρα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπό ένα σύγχρονο φωτογραφικό πρίσμα, βιβλία τέχνης συνθέτουν μια συλλογή που αξίζει τη θέση της σε κάθε ενημερωμένη βιβλιοθήκη.

Σας περιμένουμε στο ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 13, STAND 82Α, από τις 25 έως και τις 28 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα:

Το φωτογραφικό λεύκωμα Χώροι σε αναμονή. Tα θέατρα του Φεστιβάλ στην εποχή της πανδημίας (Φωτογραφίες Μιχάλη Κλουκίνα).

Μια συλλεκτική έκδοση που αναδεικνύει τους αγαπημένους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Ηρώδειο και Πειραιώς 260), σε αναμονή Κοινού και Δημιουργών, στην εποχή της πανδημίας. Η φωτογράφιση των θεάτρων από τον Μιχάλη Κλουκίνα συνομιλεί δραματουργικά με επιλεγμένα αποσπάσματα θεατρικών έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου από παραστάσεις του αρχικού καλλιτεχνικού προγραμματισμού του 2020, που δεν υλοποιήθηκαν.

Κυκλοφορεί ελληνική και αγγλική έκδοση.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Nowhere Studio

Τον αναλυτικό κατάλογο του καλλιτεχνικού προγράμματος 2021 (ελληνική & αγγλική έκδοση)

Ένα εντυπωσιακό βιβλίο τέχνης που αποτυπώνει διαφορετικά από κάθε άλλη φορά τον πλούτο του καλλιτεχνικού προγράμματος. Περιλαμβάνονται κατατοπιστικά σκηνοθετικά, δραματουργικά ή μουσικολογικά σημειώματα που συνοδεύουν τις παρουσιάσεις των παραστάσεων ή των συναυλιών του Φεστιβάλ, αλλά και δοκιμιακά κείμενα που γράφτηκαν με ανάθεση από συγγραφείς, θεωρητικούς, επιμελητές ή καλλιτέχνες για τις θεματικές και τους κύκλους του προγράμματος (Κύκλος Layers of Street: Ηλίας Χατζηγεωργίου, Έμφυλες ταυτότητες: Άντζελα Δημητρακάκη, Κύκλος 1821: Δημήτρης Παπανικολάου, Απροσδόκητες συνομιλίες: Σοφία Κομποτιάτη, Kύκλος Contemporary Ancients: Δήμητρα Κονδυλάκη).

Το όλο εγχείρημα συμπληρώνεται από φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού από την έκθεση The feel. Backstage που φιλοξενήθηκε στον Χώρο Α της Πειραιώς 260: ένα statement για την επιστροφή στη σωματικότητα και την επιθυμία της συνάντησης Κοινού και Καλλιτεχνών που σηματοδότησαν οι ζωντανές παραστάσεις – στην εκπνοή του φετινού, δύσκολου «ψηφιακού» χειμώνα.

Κυκλοφορεί ελληνική και αγγλική έκδοση.
Σχεδιασμός: DpS Athens

Processed With Darkroom

Τον κατάλογο της εικαστικής εγκατάστασης της Αιμιλίας Παπαφιλίππου Ιεροί λόγοι / COVID-19 / SACRED TALES / COVID-19 (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 13.8 – 5.9.2021)

Μια ιδιαιτέρως καλαίσθητη, δίγλωσση έκδοση για την εικαστική, διαδραστική εγκατάσταση της καλλιτέχνιδας που παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Εκτός από συνοδευτικό υλικό για την έκθεση, ο κατάλογος, που περιλαμβάνει κείμενα της εικαστικού και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εγκατάσταση, αποτελεί και αυτόνομο βιβλίο τέχνης, το οποίο εξετάζει, με φιλοσοφικό στοχασμό, τις διασυνδέσεις της πανδημίας, της φύσης, της τεχνολογίας και του ανθρώπινου παράγοντα.

Τα βιβλία της θεατρικής σειράς του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Η θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία φέτος σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Νεφέλη. Περιλαμβάνει σε δίγλωσσες εκδόσεις (ελλ. / αγγ.) τα ελληνικά έργα του Κύκλου Contemporary Ancients που γράφτηκαν με ανάθεση για το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, εμπνευσμένα από το Αρχαίο Δράμα: Το σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη με αφετηρία τις Τραχίνιες του Σοφοκλή, γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ* με αφετηρία τη Μήδεια, Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη με αφετηρία τις Βάκχες και Η Φαίδρα καίγεται της Αμάντας Μιχαλοπούλου με αφετηρία τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη. Σ’ αυτήν, όμως, εντάσσονται και εκδόσεις έργων που ανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Βάτραχοι του Αριστοφάνη σε μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου με εισαγωγή και παραστασιογραφία Άγι Μαρίνη, Ιχνευταί του Σοφοκλή σε ελεύθερη έμμετρη μετάφραση Εμμανουήλ Δαυίδ με εισαγωγή, επιμέλεια και σχόλια Σταύρου Τσιτσιρίδη και οιδίποδας της Maja Zade με αφετηρία το κλασικό έργο του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη.

Σχεδιασμός έκδοσης: Περικλής Δουβίτσας / Σχεδιασμός εξωφύλλων: Δημήτρης Παπάζογλου

Γενική επιμέλεια εκδόσεων Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Δήμητρα Κονδυλάκη