Καλωσορίζοντας το φθινόπωρο, το ΜΙΕΤ θα φιλοξενήσει στην αυλή του, στην οδό Θουκυδίδου 13 στην Πλάκα, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μμ, τη μουσική ομάδα Δυνάμεις του Αιγαίου που θα παρουσιάσει συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική του Αιγαίου, της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι Δυνάμεις του Αιγαίου, οι Νίκος Γράψας, Γιάννης Ζευγόλης, Μιχάλης Κλαπάκης και Χρίστος Τσιαμούλης, ανατάραξαν τα νερά της ελληνικής μουσικής, πειραματιζόμενοι ως νέοι της μεγαλούπολης με τα ελληνικά τραγούδια του Αιγαίου, της Μικρασίας και της Μεσογείου και με όργανα ξεχασμένα όπως το ούτι, το σάζι, ο ταμπουράς, το νέι, τα κρουστά και πολλά άλλα.

Όπως φάνηκε από την μεγάλη διάδοση και χρήση αυτών των οργάνων από τότε και μέχρι σήμερα καθώς και από το ενδιαφέρον των σημαντικότερων συνθετών όπως ο Χατζιδάκις και ο Σαββόπουλος για τους πειραματισμούς τους, καθώς και από τις συναυλίες που έδωσαν σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και από το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο τους στη συνέχεια, το καλλιτεχνικό μουσικό στίγμα που άφησαν ήταν πολύ δυνατό.

Η καλλιτεχνική τους παραγωγή, ως συγκρότημα, περιλαμβάνει τέσσερις δίσκους, («Δυνάμεις του Αιγαίου», 1985, «Ηχος Β΄», 1987, «Ανατολικό παράθυρο», 1989, «Ολες οι μέρες που έλειπα», 2002) με ανώνυμα τραγούδια και προσωπικές συνθέσεις εμπνευσμένες από τη μουσική του Αιγαίου, revival της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ακολούθησε μία πολύ παραγωγική περίοδος 15 χρόνων με ιδιαίτερες και προσωπικές μουσικές αναζητήσεις των μελών της ομάδας που απέφερε πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές συνεργασίες και μουσικές παραγωγές.

Οι Δυνάμεις του Αιγαίου απαρτίζονται από τους σολίστες μουσικούς Χρίστο Τσιαμούλη (τραγούδι, ούτι, νέϊ), Νίκο Γράψα (τραγούδι, λαούτο, ταμπουρά, κιθάρα), Γιάννη Ζευγόλη (βιολί), Μιχάλη Κλαπάκη (κρουστά και ιδιόφωνα).