Ψυχρότητα/κόψιμο. Ακούγοντας κανείς αυτές τις λέξεις ίσως φέρει στο νου του ένα διαμάντι και δεν θα έχει τελείως άδικο. Οι Coldcut, το μουσικό δίδυμο των Matt Black και Jonathan More, είναι ένα από τα πρώτα «διαμάντια» της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής. Για την ακρίβεια, είναι ένα από τα πρώτα μουσικά σχήματα που αξιοποίησε τις –πρωτόγονες ακόμα− δυνατότητες των synths για να παραγάγει samples που έμελλε να μείνουν χαραγμένα στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων.

Όλα ξεκίνησαν το 1986, όταν o Black αξιοποίησε τις γνώσεις που είχε ως προγραμματιστής υπολογιστών για να δημιουργήσει μίξεις παρέα με τον More, τον οποίο είχε γνωρίσει σε ένα δισκοπωλείο. H μουσική τους αφετηρία ήταν το single Say Kids What Time Is It, το πρώτο κομμάτι στην ιστορία της μουσικής που ήταν φτιαγμένο αποκλειστικά από samples.

Η αρχή είχε γίνει. Ένα χρόνο αργότερα, το 1987, κυκλοφόρησαν το single Beats + Pieces. Περιείχε samples από καλλιτέχνες όπως ο James Brown και οι Led Zeppelin, τα οποία οι Coldcut αξιοποιήσαν με δημιουργική… κοπτοραπτική σε μαγνητοταινίες εκατοντάδων κασετών ήχου. Οι θρύλοι της electronica The Chemical Brothers έχουν χαρακτηρίσει το Beats + Pieces ως το πρώτο bigbeat κομμάτι στην ιστορία της μουσικής. Άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι αξιοποιήθηκαν από τους Coldcut είναι οι Eurhythmics, οι INXS, οι Blondie, η Nina Simone, η Queen Latifah και οι The Fall.

Οι δεκαετίες του 1990 και του 2000 επεφύλασσαν μερικές ακόμα εκπλήξεις στην πορεία των Coldcut. Το 1990 ο Black ίδρυσε την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Ninja Tune, «σπίτι» για καλλιτέχνες όπως ο Amon Tobin ή ο Bonobo. Το 1997 παρουσίασε ένα από τα πρώτα software για DJing, το VJAMM. Το 2001 οι δύο δημιουργοί μπήκαν στο χώρο των βιντεοπαιχνιδιών αφού συνθέσεις τους εμφανίστηκαν στο παιχνίδι Rez της Sega. Το 2008 τούς ζητήθηκε να κάνουν remix για το theme song της δημοφιλούς σειράς Doctor Who.

Το δημιουργικό και καινοτόμο τους χάρισμα παραμένει ζωντανό και σήμερα. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας δημιούργησαν το Ninja Jam, ένα app παραγωγής μουσικής για smartphones. Τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Outside the Echo Chamber, ενώ συνεχίζουν να κάνουν εμφανίσεις ανά τον κόσμο για να παρουσιάσουν τη μουσική τους και να γιορτάσουν τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία τους.

Ήρθε η ώρα και της πόλης μας, λοιπόν. Στις 8 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205 LIve Music Space τα indie, folk, pop, jazz και soul samples των Coldcut θα ακουστούν ζωντανά. Θα είμαστε όλοι εκεί!

Info:

http://coldcut.net/
https://www.facebook.com/coldcutofficial/