Το καινοτόμο εγχείρημα καλλιτεχνικών δρωμένων ¨Friday Nights with Yury Revich¨, έχοντας ολοκληρώσει δύο χρόνια επιτυχημένης πορείας στη Βιέννη, με σύνθημα «ακούγοντας την τέχνη και βλέποντας τη μουσική», έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για μία παράσταση εγκαινιάζοντας την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία.

Η επιλογή της Αθήνας, ως πρώτου σταθμού της πορείας αυτής δεν είναι τυχαία. Οι τρέχουσες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα ιδιαίτερα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι ρευστές και εύθραυστες. Και ακριβώς αυτές οι συνθήκες καθιστούν αναγκαία την επαναδιαπραγμάτευση της αποστολής του πολιτισμού στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο τίτλος «Ένα» σηματοδοτεί όχι μόνον την εγκαινίαση της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του πρότζεκτ αλλά και τη σύλληψη, την οποία υπηρετεί το πρόγραμμα της παράστασης. Έξι νέοι σολίστες, από ένα ευρύ φάσμα τεχνών και διαφορετικές κουλτούρες και εθνικότητες, ενώνουν τις δυνάμεις τους με ένα πολυπολιτισμικό οκταμελές σύνολο.

Στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλος θα επιχειρηθεί μια σύζευξη της μπαρόκ παράδοσης με το σύγχρονο ρεπερτόριο, μια συνεργασία της κλασικής μουσικής ερμηνείας με την art performance και τον χορό, μια διαλεκτική μεταξύ συνόλου και μονάδας.

Όντας «Ένα», οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να καταρρίψουν τα παγιωμένα κλασικά σχήματα και τις ιεραρχήσεις, τα στεγανά και τους αποκλεισμούς. Πρόκειται για ένα δρώμενο, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει το πρόταγμα της συλλογικότητας σε ένα περιβάλλον πολυεπίπεδης κρίσης.

Καλλιτέχνες

Γιούρι Ρέβιτς / βιολί, Ίβανα Τσάνοβιτς / σοπράνο, Έλλη Παπαδιαμάντη / μέτσο-σοπράνο, Μάναχο Σιμοκάβα / σύγχρονος χορός, Μαρίνα ΜήλιουΘεοχαράκη / artperformance

MYSOUNDS ορχήστρα δωματίου υπό τη διεύθυνση Όλγας Φιλίπποβα / τσέμπαλο

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Μία Παπαευθυμίου