«Ο υπηρέτης» βασίζεται σ’ ένα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μομ, το οποίο όμως διασκεύασε για την οθόνη, στην πρώτη από τις τρεις συνεργασίες που είχε με τον Λόουζι, ο μέγας δραματουργός Χάρολντ Πίντερ, με τον χαρακτηριστικό ελλειπτικό και γεμάτο έμμεσα νοήματα τρόπο του.

Ένας νέος, εργένης και ξεπεσμένος αριστοκράτης αγοράζει ένα σπίτι στο Λονδίνο και προσλαμβάνει έναν υπηρέτη προκειμένου να το περιποιείται. Ο υπηρέτης αφού εδραιώνει τη θέση του στο σπίτι, σιγά – σιγά θα αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του εργοδότη του, θα τον υπονομεύσει και τελικά θα τον οδηγήσει στην καταστροφή…

Ο υπηρέτης” είναι ένα σφιχτά δομημένο ψυχολογικό φιλμ. Ένα καθηλωτικά γοητευτικό δράμα χαρακτήρων που βασίζει τη δύναμή του στις έξοχες ερμηνείες κορυφαίων ηθοποιών, ιδιαιτέρως του Ντερκ Μπόγκαρτ που εδώ δίνει αβίαστα τον καλύτερο εαυτό του. Αλλά τα εύσημα κερδίζει με το σπαθί της, η λακωνική, αποστασιοποιημένη και προσγειωμένη σκηνοθετική γραμμή του Τζόζεφ Λόουζι, που καταλήγει να υπογράφει εδώ την καλύτερη ταινία της καριέρας του.

Μια ταινία γεμάτη εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές που κρατά το θεατή αποσβολωμένο μέχρι την κορύφωση του τέλους. Αντιστροφή των χαρακτήρων, εθιστικά παιχνίδια εξουσίας, κρυφές αμαρτίες και δράματα είναι μερικά από τα συστατικά μιας καλοδουλεμένης συνταγής που το αποτέλεσμά της «χορταίνει» και τον πιο απαιτητικό θεατή.

Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι

Σενάριο Χάρολντ Πίντερ

Ηθοποιοί: Ντέρκ Μπόγκαρντ , Σάρα Μάιλς και Τζέημς Φόξ