Ένας παππούς πρώην ναυτικός εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα. Η οικογένειά του αναστατώνεται και ο Φάνης, ο δεκατριάχρονος εγγονός του, βάζει με τον νου του τα χειρότερα. Ψάχνοντας στο δωμάτιο του παππού για τυχόν στοιχεία που θα φωτίσουν τον λόγο αυτής της εξαφάνισης, ανακαλύπτει ένα τετράδιο με την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του «καπετάνιου», όπως όλοι αποκαλούσαν τον παππού.

Το διαβάζει με λαχτάρα, στην αρχή μόνος, αργότερα με τη φίλη του την Άννα, και οι δυο τους μαθαίνουν πράγματα που ούτε τα φαντάζονταν, ενώ ο αναγνώστης παρακολουθεί την πλοκή πότε από την οπτική γωνία του Φάνη και πότε από την πρωτοπρόσωπη γραπτή αφήγηση του παππού. Η αγωνία όλων στο σπίτι κορυφώνεται. Με τις ανατροπές ωστόσο, που γρήγορα θ’ ακολουθήσουν, μικροί και μεγάλοι θα εκπλαγούν!

Η Λότη Πέτροβιτς, συνεχίζοντας τη γνωστή επιτυχημένη σειρά των βιβλίων της για νέους αλλά και ενήλικες, μας δίνει ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα που αγγίζει προβλήματα και ζητήματα της εποχής μας. Αναφέρεται στις σχέσεις των νέων με την τρίτη ηλικία, ανατρέχει στα πάθη του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και γενικότερα σε θέματα και γεγονότα της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, της τόσο λίγο γνωστής στους νέους του καιρού μας. Πρόκειται για μια απίστευτη, αληθινή ιστορία που έγινε μυθιστόρημα.