Οι εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορούν το βιβλίο με τίτλο «Ο Βρεττάκος του Πειραιά και η Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου», του Ανωμερίτη Γιώργου.

Ο χοντρός μπλε φάκελος του δημοσίου με τα στοιχεία «Α.Μ. 1738 Βρεττάκου-Αποστολίδου Καλλιόπη, σύζυγος Νικηφόρου» που βρέθηκε πέρυσι, χωμένος στα αρχεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στάθηκε η αιτία και η αφορμή για αυτό το βιβλίο. Τα πρωτότυπα έγγραφα και πιστοποιητικά που περιλάμβανε και που τώρα αποκαλύπτονται, στάθηκε το έναυσμα για τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Γιώργο Ανωμερίτη να ερευνήσει τη ζωή του ποιητή και της γυναίκας του, στον Πειραιά, τα ταραγμένα χρόνια της Κατοχής και εντεύθεν. Μαζί, είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την μεταπολεμική παρακολούθηση των πολιτών-κρατικών υπαλλήλων και τα κριτήρια ανέλιξής τους μέσα στις υπηρεσίες τους.

Επίσης, ο Ανωμερίτης Γιώργος συγκεντρώνει στοιχεία και ερευνά την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε ο Νικηφόρος Βρεττάκος –ο αριστερός διανοούμενος από τη Λακωνία– με την δεξιοκρατούμενη μανιάτικη περιοχή του τότε Πειραιά. Τη δράση του στο Δήμο του Πειραιά, τις σχέσεις με κατοίκους της πόλης, με το περίφημο σπίτι της οδού Καραϊσκου που βρίσκεται στα ποιήματά του.