Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται με μεγάλη επιτυχία το μήνα Μάιο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι Μαιρηβή. Οι σπουδαιότεροι άνθρωποι του λόγου και της μνήμης μας μεταφέρουν στην παιδική ηλικία του κόσμου.

Στις 8, 9 & 10 Μαϊου 2015 φιλοξενούμενος είναι ο Τζιάντ Νταρβίς (Λίβανος-Γαλλία) ένας από τους σημαντικότερους αφηγητές του κόσμου, με τρεις διαφορετικές παραστάσεις αφήγησης!

Ο Τζιάντ Νταρβίς γεννήθηκε το 1951 στο Marwaniyé, ένα μικρό χωριό στο Νότιο Λίβανο. Μεγάλωσε με τα παραμύθια, τις λαϊκές ιστορίες και την ποίηση της Ανατολής που άκουγε από την μητέρα και τις χωριανές του. Το 1961 η οικογένεια του μετακινείται στο αρχαίο λιμάνι της Σαίντα όπου η παράδοση των παραμυθάδων και των ραψωδών ήταν ακόμη ζωντανή.

Στα στενά δρομάκια οι γείτονες περνούσαν τον καιρό κουβεντιάζοντας από παράθυρο σε παράθυρο και διηγούμενοι τα όνειρα της περασμένης βραδιάς (που έμοιαζαν με αληθινά παραμύθια), πίνοντας καφέ με κάρδαμο…

Σπούδασε στην Βυρητό και στο Μονπελιέ και εξάσκησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου από το 1975 ως το 1983, όταν μετοίκησε στην Γαλλία όπου αρχικά δίδαξε αραβικά και από το 1984 αφοσιώθηκε επαγγελματικά στην προφορική αφήγηση.

Έχει εκδώσει μεγάλο πλήθος βιβλίων και έχει αναβιώσει την τέχνη της αφήγησης στην πατρίδα του το Λίβανο, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής του από τα σχολεία μέχρι το εθνικό θέατρο και έχει προετοιμάσει πολλές γενιές νέων αφηγητών.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 8 Μαΐου, στις  9.30μ.μ.
- «Ιστορίες ζωής μέσα σε πόλεμο»


Σάββατο 9 Μαΐου, στις  9μ.μ.
 – «Γκιλγκαμές,η αρχαιότερη ιστορία της Μέσης Ανατολής»

Κυριακή 10 Μαΐου, στις  6μ.μ. – 
»Χασάν αλ Μπασρί, το ταξίδι του Σεβάχ του στεριανού»

Όλες οι παραστάσεις είναι στην γαλλική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση-συναφήγηση από τον Σ. Πελασγό.

Διάρκεια: 60 λεπτά
Για όλες τις ηλικίες

Καλλιτεχνικός διευθυντής: Στέλιος Πελασγός

Με την υποστήριξη ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης