Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο Ο δικαστής, του Θανάση Διαμαντόπουλου. Στο νέο αυτό βιβλίο, το οποίο έχει πρωταγωνιστή έναν υπέργηρο δικαστή, η μυθοπλασία και ιστορία συμπλέκονται, ενώ καταστάσεις ασύλληπτης θηριωδίας συνυπάρχουν με τα πιο αγνά ανθρώπινα αισθήματα, φιλίας, συντροφικότητας και παθιασμένων ερώτων, του χθες και του σήμερα.

Ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Θανάσης Διαμαντόπουλος μιλώντας στον φακό του CultureNow τονίζει σχετικά με το βιβλίο του: «Δεκαετίες ολόκληρες μελετώ την ελληνική πολιτική και ιστορία σε όλες τις εκφάνσεις της. Ταυτόχρονα μελετώ το φαινόμενο της εξουσίας. Είναι όμως άλλο πράγμα να τα βλέπεις κανείς αποστασιοποιημένα ως μελετητής και άλλο πράγμα να προσπαθεί να ψηλαφίσει την επίπτωση αυτών των γεγονότων σε μεμονωμένους ανθρώπους. Αυτό προσπάθησα να κάνω με το μυθιστόρημα μου Ο Δικαστής. Να δω πως το ιστορικό δράμα περνάει στη ζωή ενός ανθρώπου, και ταυτόχρονα πως η άσκηση και η κατοχή της εξουσίας μπορεί να παραγάγει φαινόμενα διάθεσης για κατάχρηση και πόσο ακόμη η εξουσία έχει μία ερωτική διάσταση».

Στην συνέχεια συμπληρώνει σε σχέση με το μυθιστόρημα: «Ένας καθηγητής είχε την καλοσύνη να πει πως το βασικό δίλημμα του αναγνώστη θα είναι πρωτίστως αν το βιβλίο είναι πολιτικό, ιστορικό, δικαστικό, θεσμικό ή ερωτικό θρίλερ. Νομίζω πως προσπαθώ να τα συνθέσω όλα αυτά στην ματιά και στην υπόσταση ενός ανθρώπου».

Θανάσης Διαμαντόπουλος

Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών βιβλίων. Τελευταίο του βιβλίο: 10 και μία δεκαετίες πολιτικών διαιρέσεων: Οι διαιρετικές τομές στην Ελλάδα την περίοδο 1910-2017 [Επίκεντρο].


Πληροφορίες έκδοσης: Εκδόσεις Μεταίχμιο, ISBN: 978-618-03-2130-2,  456, Τιμή: 16,60 ευρώ


Photo & Video Credit: Culturenow.gr / Κυριάκος Μακαρονίδης


Διαβάστε επίσης: 

Ο δικαστής – Θανάσης Διαμαντόπουλος