Βιβλίο / Video

Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου στο Culturenow.gr

Ο συγγραφέας Νίκος Δήμου μας κάνει μία μικρή εισαγωγή σχετικά με τη σειρά διαλέξεων για 9 αμφιλεγόμενα θέματα, που θα παρουσιάσει ο ίδιος στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.

Κάθε συνάντηση αρχίζει με μία σύντομη εισήγηση και την ανάγνωση ενός ή περισσοτέρων σχετικών κειμένων του Νίκου Δήμου. Ακολουθεί συζήτηση που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Στο τέλος κάθε δίωρου γίνεται ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου-επιδόρπιου για να φεύγουν όσοι συμμετέχουν με καλή γεύση.

Νίκος Δήμου

Ο Νίκος Δήμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα, φιλοσοφία και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ακολούθησαν άλλα πενήντα πέντε (ποίηση, φιλοσοφία, πεζά, δοκίμια), που έχουν κάνει πολλές ανατυπώσεις. Γνωστότερα στο ευρύ κοινό είναι τα βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την ελληνική πραγματικότητα: «Η δυστυχία του να είσαι Έλληνας»-«Οι νέοι Έλληνες», «Η χαμένη τάξη», «Απολογία ενός ανθέλληνα» κ.ά. Πεζά: «Παρ’ όλα αυτά», «Μικρά βήματα», «Το ημερολόγιο του καύσωνα», «Τολμηρές ιστορίες». Φιλοσοφία: «Ο δρόμος της επικοινωνίας», «Ο Έλληνας Βούδας», «Το απόλυτο και το τάβλι». Ποίηση: «Το βιβλίο των γάτων», «Ποιήματα 1950-1990». Τα τελευταία του βιβλία είναι αυτοβιογραφικά αφηγήματα. ‘Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις ποιημάτων από αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, λατινικά κι έχει επίσης μεταφράσει τις «Φωνές του Μαρρακές» του Elias Canetti. Έχει μεταφραστεί μόνο σε γλώσσες που δεν γνωρίζει (ιταλικά, ισπανικά, βουλγαρικά, τουρκικά). Το 1962, άρχισε να εργάζεται στη διαφήμιση. Η εταιρία που ίδρυσε το 1965 ανέβηκε γρήγορα στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς. Εκτός από τις επιτυχημένες εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρία διακρίθηκε για τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες της. Το 1983 αποσύρθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο. Από το 1979 δημοσιογραφεί: επώνυμες στήλες στα περιοδικά «Επίκαιρα», «4Τροχοί», «Τέταρτο», «Φωτογράφος», «Status», «Odyssey», «RAM», και στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «Έθνος της Κυριακής», «Lifo». Ήταν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές.

Συντόνιζε παλαιότερα την εκπομπή «Μια ταινία – μια συζήτηση». Επανήλθε το 1987 με την εκπομπή «Διάλογοι», το 1991 με τις «Περιπέτειες Ιδεών» και το 1999 με τις «Μεγάλες Παρεξηγήσεις». Στο ραδιόφωνο ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του «9.84 FM». Αργότερα είχε εκπομπές και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Στο ενεργητικό του έχει δύο δημοσιογραφικά βραβεία και δέκα παραιτήσεις. Από το 1950 φωτογραφίζει. Έχει δημοσιεύσει δύο φωτογραφικά άλμπουμ, έχει κάνει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας και έχει κρατήσει φωτογραφικές στήλες σε περιοδικά. Από παλιά ενδιαφερόταν για την τεχνολογία (αυτήν που αποκαλεί «προεκτατική») με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτοκίνητα και υπολογιστές, με αποτέλεσμα, πολυετείς συνεργασίες με ειδικές στήλες σε περιοδικά αυτοκινήτου και πληροφορικής. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που απέκτησε δικό του τόπο στο Internet (www.ndimou.gr). Το 1997 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης, πατρίδας της μητέρας του, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Το 2000 τιμήθηκε με το μετάλλιο «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ακολουθήστε το Culturenow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλα τα τελευταία νέα για την Τέχνη και τον Πολιτισμό στο Culturenow.gr