Στις 7 Αυγούστου το ταξίδι του Φεστιβάλ του Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη, συνεχίζεται με το κουϊντέτο του εξαιρετικού συνθέτη, ενορχηστρωτή και πιανίστα Σταύρου Λάντσια, ο οποίος υπηρετεί ένα ευρύ μουσικό φάσμα, που περιλαμβάνει επιρροές από την κλασική μουσική, την κινηματογραφική μουσική και την jazz.

Μέσα από τους προσωπικούς του δίσκους και τις live εμφανίσεις του, ο Σταύρος Λάντσιας συνθέτει ένα ιδιαίτερο μελωδικό κράμα και προτείνει μια νέα ηχητική διαδρομή που καταφέρνει να ταξιδέψει τον ακροατή με τέτοιο τρόπο που να μη χάσει κανένα από τα μελωδικά τοπία που θα συναντήσει στο ταξίδι αυτό.
 

Το κουϊντέτο απαρτίζεται από τους μουσικούς:
Σταύρος Λάντσιας, πιάνο
Δημήτρης Χουντής, σοπράνο σαξόφωνο
Διονύσης Βερβιτσιώτης, βιολί
Γιώργος Καλούδης, τσέλο – κρητική λύρα – μαντολίνο – κρουστά
Πέτρος Βαρθακούρης, κοντραμπάσο – φωνή
 

Ο Σταύρος Λάντσιας γεννήθηκε στην Kύπρο το 1966. Σπούδασε κλασσικό πιάνο και θεωρία μουσικής στο Eλληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Το 1986 πήγε στην Aμερική, όπου πήρε δίπλωμα ενορχήστρωσης (Bachelor Of Music Degree in Commercial Arranging) από το Berklee College of Music της Bοστώνης. Παρακολούθησε, επίσης, μαθήματα σύνθεσης μουσικής για κινηματογράφο. Διακρίθηκε με τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990”. Mετά το Berklee συνέχισε σπουδές jazz πιάνου και αυτοσχεδιασμού με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” της jazz Charlie Banakos.
 
Από το 1992 ζει και εργάζεται στην Aθήνα σαν ενορχηστρωτής – πιανίστας στην ελληνική δισκογραφία, την τηλεόραση και το θέατρο. O Σταύρος Λάντσιας χαίρει μεγάλης εκτίμησης ως πιανίστας και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως είναι οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Aλκίνοος Iωαννίδης, Ορφέας Περίδης, Eλένη Καραϊνδρου, Nίκος Ξυδάκης, Xάρις Aλεξίου,  Γιώργος Nταλάρας, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης και Ελένη Βιτάλη. Έχει επίσης συνεργαστεί με σπουδαίους ξένους μουσικούς.       
 
Συμμετέχει μαζί με τους διακεκριμένους μουσικούς David Lynch και Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μουσικό jazz συγκρότημα Human Touch, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα jazz σχήματα της Ελλάδας εδώ και 15 χρόνια. Παρουσιάζει συνθέσεις του για πρώτη φορά με τους Human Touch, ενώ το 1998 κυκλοφορεί το ομώνυμο CD “Human Touch” και το 2005 το “Movin’ ”. Στο συγκρότημα ο Σταύρος Λάντσιας παίζει πιάνο, τύμπανα και κλασική κιθάρα.                 
 
Το 1999 κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά, με τίτλο “Επιστροφή”, που περιέχει συνθέσεις ενορχηστρωμένες για πιάνο, όμποε, κουαρτέτο εγχόρδων, κοντραμπάσο και τύμπανα. Σε δύο συνθέσεις φιλοξενείται ο διακεκριμένος μουσικός Haig Yazdjian στο ούτι και στη φωνή. Aκολουθεί η συνεργασία με την Έλλη Πασπαλά και τον David Lynch στην δημιουργία του “Trio”. Tο ομώνυμο CD (από ζωντανή ηχογράφηση) κυκλοφορεί το 2000. Tον Απρίλιο του 2002 κυκλοφορεί η δεύτερη προσωπική του δουλειά, με τίτλο “Το Ταξίδι μιας Νόταςˮ. Στην ενορχήστρωση συμμετέχει 20μελής ορχήστρα εγχόρδων. Φιλοξενούνται ο David Lynch, η Έλλη Πασπαλά και ο κιθαρίστας Γιάννης Σπάθας. To 2006-2007 συνεργάζεται με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Γιώτη Κιουρτσόγλου. Μαζί δημιουργούν τον “Πυρήνα”, μια μουσική παράσταση που άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και κυκλοφόρησε σε CD-DVD.
 
Το πιο πρόσφατο συνθετικό του έργο ονομάζεται “Ημερολόγιο Ονείρων”, μια σουίτα για πιάνο, σοπράνο σαξόφωνο και ορχήστρα εγχόρδων. Παρουσιάστηκε το 2006 στην Πάτρα, με Διευθυντή Ορχήστρας τον Αλέξανδρο Μυράτ, στα πλαίσια της “Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006”. Το 2011 ολοκληρώθηκε στο Los Angeles η ηχογράφηση των πιο πρόσφατων συνθέσεών του με τη συμμετοχή των διεθνούς φήμης μουσικών Peter Erskine στα τύμπανα και  Lars Danielsson στο κοντραμπάσο. To “Ημερολόγιο Ονείρων” κυκλοφόρησε από την ARGO MUSIC το Δεκέμβρη του 2011.
 
Τα τελευταία χρόνια ο Σταύρος Λάντσιας δραστηριοποιείται και στον εκπαιδευτικό τομέα, με σεμινάρια και μαθήματα σε Jazz Πιάνο, Θεωρία, Aρμονία και Eνορχήστρωση. Oι σπουδές του αλλά και η πολυετής πείρα του σαν επαγγελματίας μουσικός τον καθιστούν μια πολύτιμη πηγή μάθησης και πληροφορίας. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρουσιάζει τελευταία τη μουσική του σε αίθουσες συναυλιών σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.