Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο Ο Σουηδός του Robert Karjel σε μετάφραση της Μυρτώς Καλοφωλιά.

Ο Έρνστ Γκριπ, πράκτορας της Σουηδικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, δε γνωρίζει γιατί τον στέλνουν στις ΗΠΑ. Όταν προσγειώνεται σε µια απόµακρη στρατιωτική βάση στη µέση του Ινδικού Ωκεανού, η συνοδός του, η πράκτορας του FBΙ Σόνα Φρίντµαν, του ζητά να επιβεβαιώσει εάν ένας κρατούµενος που έχει υποστεί βασανιστήρια από τη CIA είναι Σουηδός. Παρόλο που ο Γκριπ και η Φρίντµαν έχουν διαµετρικά αντίθετη άποψη για τον τρόπο που διεξάγεται ο πόλεµος κατά της τροµοκρατίας, καταλήγουν αναπάντεχα να έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον… 
Στη στρατιωτική βάση, ο κρατούµενος µε το όνοµα Ν. -δράστης τροµοκρατικής επίθεσης στο Κάνσας, µε κίνητρα πολύ πιο σύνθετα από ό,τι η αµερικανική κοινή γνώµη µπορεί να αποδεχτεί- αρνείται να µιλήσει. Τα στοιχεία οδηγούν σε µια οµάδα απελπισµένων ανθρώπων που επέζησαν από το τσουνάµι στην Ταϊλάνδη το 2004: έναν αδίστακτο Αµερικανό έµπορο όπλων, έναν Τσέχο εκτελεστή, µια µυστηριώδη νοσοκόµα από το Κάνσας, έναν σπαρακτικά αθώο Πακιστανό – και έναν Σουηδό. 

Ο «Σουηδός «είναι ένα θρίλερ που µοιάζει µε δαίδαλο, ένα µυθιστόρηµα που συνδυάζει τη δυνατή πλοκή µε τη βυθοµέτρηση τόσο της ανθρώπινης ψυχολογίας, όσο και της πολιτικής.


Ο εσθονικής καταγωγής Ρόμπερτ Κάργελ γεννήθηκε στη Σουηδία το 1965 και μεγάλωσε με ιστορίες που του διηγούνταν ο πατέρας του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι πιλότος ελικοπτέρου και υποσμηναγός στη σουηδική πολεμική αεροπορία – ο μοναδικός σουηδός πιλότος που εκπαιδεύτηκε από τον αμερικανικό στρατό και οδήγησε αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα. Ζει με την οικογένειά του στα περίχωρα της Στοκχόλμης.