Οι επισκέπτες του φετινού φεστιβάλ σχεδίου του Λονδίνου μπορούν να χρησιμοποιήσουν γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για να απολαύσουν τη visual βόλτα τους στην “Μέδουσα”, μια εικονική εγκατάσταση του αρχιτέκτονα Σου Φουτζιμότο.

Η Μέδουσα δημιουργήθηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Φουτζιμότο σε συνεργασία με το στούντιο εικονικής πραγματικότητας Tin Drum και αποτέλεσε έκθεμα στο Μουσείο V&A.

Έως και 50 επισκέπτες τη φορά μπορούν να φορέσουν ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και να εξερευνήσουν τις πειραματικές αρχιτεκτονικές φόρμες που σχεδιάστηκαν από τον Φουτζιμότο.

Καθώς οι άνθρωποι κινούνται μέσα στη Μέδουσα, η δομή αλλάζει και εξελίσσεται με βάση την κίνηση των επισκεπτών της.

“Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν αυτό το αποτέλεσμα της εικονικής αρχιτεκτονικής, να επιπλέει και να κινείται μέσα στον χώρο που έχει ορίσει η ίδια η γκαλερί”, δήλωσε ο Yoyo Munk, επικεφαλής επιστήμης της Tin Drum.

“Η Medusa παρατηρεί ολόκληρη την ομάδα και αλλάζει τον εαυτό της με βάση τη γενική συμπεριφορά του κοινού και όχι του καθενός ξεχωριστά “, είπε στο Dezeen.

Η Μέδουσα στην ουσία διερευνά την αντίθεση μεταξύ του ατομικού και του συλλογικού.

Η εγκατάσταση πήρε το όνομά της από τη μυθολογική μορφή Μέδουσα καθώς και από τον όρο που έχει δοθεί από την επιστήμη της ζωολογίας για την μέδουσα. Πρόκειται για μια συγχώνευση μύθου και επιστήμης.

«Μας άρεσε η ιδέα μιας φιγούρας που ακροβατεί ανάμεσα σε κάτι που είναι όμορφο, ελκυστικό αλλά και επικίνδυνο», εξήγησε ο Munk.

Η Μέδουσα σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προκαλεί τα άτομα να παίζουν, να αλληλεπιδρούν και να ακολουθούν τα φώτα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από το Βόρεια Σέλας, καθώς περνούν μέσα από την εικονική εγκατάσταση.

Πηγή: Dezeen