Ο σκηνοθέτης των μεγαλύτερων επιτυχιών του ρουμανικού θεάτρου της τελευταίας εικοσαετίας, ύστερα από πρόσκληση του ΚΘΒΕ και του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Γιάννη Αναστασάκη, σκηνοθετεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, καθοδηγώντας έναν θίασο ταλαντούχων Ελλήνων ηθοποιών.

Στην παράσταση, που βασίζεται στην εξαίρετη μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου, ο Στάθης Μαντζώρος υποδύεται τον Λεόντιο, ενώ στο ρόλο της Ερμιόνης θα δούμε την ταλαντούχα Κλειώ Δανάη Οθωναίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Η μεγαλοφυής σαιξπηρική εξιστόρηση μιας δυνατής ιστορίας αγάπης, ζήλειας κι εγκατάλειψης. Ένα σκοτεινό παραμύθι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, εκεί όπου ο χρόνος επιβραδύνεται κι οι άμυνες, οι αντοχές κι οι αντιστάσεις των ηρώων πέφτουν σε «χειμερία νάρκη».

Η ιστορία του βασιλιά Λεόντιου που με την υποψία ότι η γυναίκα του τον απατά, τυφλωμένος από ζήλεια, θα οδηγηθεί σε απόλυτη δυστυχία και μοναξιά. Αλλά, κάποτε θα έρθει η μεγαλειώδης αλλαγή: ο Λεόντιος θα βγει από το λήθαργο, θα «ξυπνήσει» σοφότερος, και το σκοτάδι θα διαδεχθεί το φως. Γιατί η δύναμη της ζωής είναι ανίκητη…

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Silviu Purcarete
Σκηνικά: Helmut Stürmer
Κοστούμια: Dragos Buhagiar
Μουσική: Vasile Sirli

Διανομή:

Μομώ Βλάχου (Μαμίλλιος -Περντίτα-ο Χρόνος), Θεόδωρος Ιγνατιάδης (Πολύξενος), Πάνος Καμμένος, Γιάννης Μαστρογιάννης (Μουσικοί), Ζωή Λύρα, Γιολάντα Μπαλαούρα (Δορκάς- Μόψα-Αιμιλία- Αρχόντισσες της αυλής), Στάθης Μαντζώρος (Λεόντιος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Γιώργος Τσαγκαράκης (Δίων-Κλεομένης), Ηλίας Μπερμπέρης (Κωμικός), Δημήτρης Ναζίρης (Αντίγονος), Χρήστος Νταρακτσής (Γερο-Βοσκός), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ερμιόνη), Τάσος Ροδοβίτης (Φλοριζέλ), Φωτεινή Τιμοθέου (Παυλίνα), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κάμιλλος), Σαμψών Φύτρος (Αυτόλυκος-Αρχίδαμος)

Βιογραφικό Σίλβιου Πουρκαρέτε

Ο σημαντικός Ευρωπαίος σκηνοθέτης Σίλβιου Πουρκαρέτε, γεννήθηκε το 1950 στο Βουκουρέστι, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στη Θεατρική Ακαδημία. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο έγιναν με έργα του Σαίξπηρ, του Γκολντόνι, του Ευριπίδη και του Πλάτωνα. Στο Θέατρο Mic στο Βουκουρέστι σκηνοθέτησε τα έργα: «Η Τρελή του Σαγιό» του Ζαν Ζιρωντού, «Ο Διάβολος και ο καλός Θεός» του Ζαν Πολ Σαρτρ και «Ριχάρδος ο Γ’» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Στο Εθνικό Θέατρο στην Κραϊόβα ανέβασε τον «Τίτο Ανδρόνικο» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, την «Φαίδρα» του Ευριπίδη και έργα του Σενέκα. Αυτές οι παραγωγές προσκλήθηκαν και σε πολλά άλλα θέατρα ανά τον κόσμο: Τόκιο, Μελβούρνη, Εδιμβούργο, Μόντρεαλ, Μόναχο, Βιέννη, Γλασκόβη, Λονδίνο κ.α.

Ο Σίλβιου Πουρκαρέτε ζει στη Γαλλία, αλλά συχνά δουλεύει σε διαφορετικές χώρες και κατά κύριο λόγο πάνω σε έργα του Αισχύλου, του Σαίξπηρ και του Βοκάκιου.

Το 1996 διορίσθηκε από τον Γάλλο Υπουργό Πολιτισμού ως επικεφαλής της Ένωσης Θεάτρων – ένα διεθνές ακαδημαϊκό κέντρο στην Γαλλία (Λιμόζ). Το 1997 θεμελίωσε την Ακαδημία Ένωσης Θεάτρων, ένα κέντρο εκπαίδευσης για νεαρούς ηθοποιούς.

Στην Λιμόζ, ο Σίλβιου Πουρκαρέτε σκηνοθέτησε την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τις «Τρεις Αδερφές» του Αντόν Τσέχωφ και τον «Ντον Τζιοβάννι». Την ίδια περίοδο σκηνοθέτησε το «Όνειρο Θερινής Νυκτός» (στο Όσλο), το «Χειμωνιάτικο Παραμύθι» (2008, στο Μπέργκεν) και τις «Βάκχες» (στο Burgtheater της Βιέννης).

Οι παραστάσεις του: «Φάουστ» του Γκαίτε, «Οι κατεργαριές του Σκαπέν» του Μολιέρου, «Οι Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου, «Ο Βασιλιάς Πεθαίνει» του Ιονέσκο, «Οιδίπους Τύρρανος» του Σοφοκλή και «Η Τρικυμία» του Σαίξπηρ συμμετείχαν σε πολλά θεατρικά φεστιβάλ στην Ρουμανία, στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Λουξεμβούργο και την Γερμανία. Ο «Φάουστ» έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου το 2009 και είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο.

Ο Σίλβιου Πουρκαρέτε έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Βραβείο Πίτερ Μπρουκ (Peter Brook Prize) για καλύτερη σκηνοθεσία, και βραβεία στα θεατρικά φεστιβάλ του Εδιμβούργου και του Μόντρεαλ.

Ο Πουρκαρέτε είναι Ανεξάρτητο Μέλος της ΕΘΕ (Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης) από το 2003. Έχει παρασημοφορηθεί ως Chevalier des Arts et des Lettres από τη Γαλλική Δημοκρατία.

Τελευταία, τo Vakhtangov State Academic Theatre της Ρωσίας προσκάλεσε τον Σίλβιου Πουρκαρέτε να σκηνοθετήσει το έργο: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Σίλβιου Πουρκαρέτε παρουσίασε το 2015 στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο του 50ου Φεστιβάλ των Δημητρίων την δική του εκδοχή για τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», αλλά και τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, σε μία παράσταση υψηλής αισθητικής.