Η παράσταση του έργου των Steven Canny και John Nicholson «Ο Σερλοκ Χολμς και το Σκυλί των Μπάσκερβιλ», μια από τις πλέον ευχάριστες θεατρικές εκπλήξεις της περσινής θεατρικής σεζόν, επιστρέφει από τις 12 Οκτωβρίου 2013 στο θέατρο Αμιράλ σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. 

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, η ιστορία λέει πως ο διάσημος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και ο πιστός του συνεργάτης Δρ Τζών Ουότσον, καλούνται να λύσουν ένα από τα πιο παράξενα και επικίνδυνα μυστήρια της καριέρας τους. Ένας αρχαίος μύθος κι ένα απόκοσμο τέρας με μορφή σκύλου σκορπίζουν τη φρίκη και τον θάνατο στα υγρά κι αφιλόξενα βαλτοτόπια του Ντάρτμουρ. Η λογική συγκρούεται με την προκατάληψη, ο μύθος με την αλήθεια, και τα μέχρι πρότινος ανεξάντλητα αποθέματα θάρρους και ευρηματικότητας των ηρώων της παράστασης απειλούνται πλέον επικίνδυνα.

-αλλά κυρίες και κύριοι, πώς φτάσαμε μέχρι εδώ;
Η αλήθεια είναι πως το πάλεψαν σκληρά την πρώτη σεζόν. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε πως ο αγώνας με τις φρικτές δυνάμεις του κακού είναι πάντα άνισος. Δεν μάθαμε ποτέ και μετά βεβαιότατος,  αν όντως εξιχνιάστηκε το σκοτεινό και μακάβριο  αίνιγμα του  Σκύλου των Μπάσκερβιλ. Ύστερα ήρθε το καλοκαίρι. Εποχή γενικής χαλάρωσης στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Πιστέψαμε πως ο μέγας ντετέκτιβ Σλέρλοκ Χολμς (Ζήσης Ρούμπος) και ο Δρ Τζων Ουότσον (Αργύρης Γκαγκάνης) μας εγκατέλειψαν και πήγαν να ξαναπιάσουν το νήμα των μυστηρίων και της ενδιαφέρουσας καριέρας τους από κει που μας είχαν έρθει, την Μπέϊκερ Στριτ του Λονδίνου.  Εκείνοι όμως μάλλον προτίμησαν να ξαναπιάσουν το νήμα της πολύπαθης και έντονης σχέσης τους, παραθερίζοντας incognito σε μια βίλλα-σπήλαιο στην Οία της Σαντορίνης. Ακόμα κι ο μαιτρ της λογικής Χολμς έχασε το μέτρο και την ψυχρή πειθαρχία του στις απόκρημνες παρυφές της Καλντέρας. Τέτοια η δύναμη και η γοητεία του τοπίου.  Το  τελικό αποτέλεσμα βέβαια  ήταν να ξεμείνουν από λεφτά. Ως εκ τούτου, διάσημοι μεν αλλά ταπί, είναι αναγκασμένοι να εργαστούν και φέτος τον χειμώνα στις επιχειρήσεις Λιβαδά, παίζοντας πάλι την ζωή τους κορώνα-γράμματα κάθε Παρασκευοσάββατο στο θέατρο Αμιράλ, μήπως και καταφέρουν να βγάλουν επιτέλους το εισιτήριο της επιστροφής.  Μαζί τους στα φονικά βαλτοτόπια του Ντάρτμουρ θα βρίσκεται ένα καλό και όμορφο παλικάρι (Νικόλας Αγγελής) που γνώρισαν στο πλοίο του γυρισμού, λαθρεπιβάτης κι αυτός από την Πάρο, ο οποίος λόγω ύφους, αγωγής και φυσικής κομψότητας, υποδύεται -όπως και οι υπόλοιποι- πλειάδα χαρακτήρων ευγενούς καταγωγής.

Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής
Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου
Ηχητική Επιμέλεια: Βασίλης Κορές
Χορογραφία: Χριστιάνα Κουλιζάκη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Καφούσιας

Παίζουν: Νικόλας Αγγελής, Αργύρης Γκαγκάνης, Ζήσης Ρούμπος