Ο Καταλανός συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του “Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” (Βραβείο Born 2920 & Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022).

Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του Ζουζέπ Μαρία Μιρό με το κοινό (με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά) καθώς επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου με το έργο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίων. Την συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Δρακάκη.

Ποιος είναι ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας και Δραματουργίας του Institut del Teatre (Ινστιτούτο Θεάτρου) της Βαρκελώνης και του τμήματος Δημοσιογραφίας του UAB (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, Καπνός, Nerium Park, Η αρχή του Αρχιμήδη, Άγριος καιρός και άλλα.

Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί τρεις φορές και με το σπουδαίο Βραβείο Born. Το 2009 με το έργο του Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, το 2011 με το έργο που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του ως σήμερα, Η αρχή του Αρχιμήδη, και τον Οκτώβριο του 2020 με ένα υπέροχο μονόλογο (για επτά φωνές) με τίτλο: Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος.

Τον Οκτώβριο του 2022 τιμήθηκε και με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας για το έργο του Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος, ενώ τον Μάρτιο του 2023, η ελληνική μετάφραση τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram.

Τα έργα του έχουν ανέβει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Αγγλία, η Ρωσία, η Κροατία, το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ έχουν παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου στην Ιταλία, στη Γαλλία (Παρίσι, Νορμανδία, Φεστιβάλ Mousson d’Eté και La Comédie Française), στη Ρωσία και στην Ελλάδα (4ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων). Επιπλέον, έχει υπογράψει τη δραματουργική επεξεργασία πολλών έργων.

Επίσης, ο Μιρό έχει σκηνοθετήσει δικά του έργα, ενώ έχει διατελέσει βοηθός σκηνοθέτη δίπλα σε ονόματα όπως είναι ο Ξαβιέ Αλμπερτί, ο Ξαβιέ Πουζολράς και η χορογράφος Ζερμάνα Σιβέρα. Από το 2013, είναι μέλος της επιτροπής ανάγνωσης θεατρικών έργων στο Εθνικό Θέατρο της Καταλονίας (TNC). Το έργο του Άγριος καιρός ανέβηκε το 2018 με μεγάλη επιτυχία στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου της Καταλονίας (Βαρκελώνη).

Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τη σεζόν 2014-2015 ανέβηκε στο Θέατρο Αργώ Η Αρχή του Αρχιμήδη, που έκανε πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου 2015, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά. Τον Φεβρουάριο του 2018 ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αυλαία) το Nerium Park από την Ομάδα ριSκο στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Οικονόμου. Τον Οκτώβριο του 2021 ανέβηκε στο Θέατρο 104 το Nerium Park σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Την 1/2/2019 ανέβηκε στο Θέατρο Skrow Η αρχή του Αρχιμήδη σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και με τον Μιχάλη Συριόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς και συνεχίστηκε για τη σεζόν 2019/2020.

Έξτρα Δράση: Mια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 19 Απριλίου η παράσταση “Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” -στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της διεύρυνσης της θεματικής της ορατότητας- θα είναι προσβάσιμη σε Κ/Β με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος, του Ζουζέπ Μαρία Μιρό στο θέατρο Θησείον